Susitikimas su rašytoja Ilona Ežerinyte Lentvario miesto bibliotekoje

Metų knygos rinkimai tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją, įtrauktą į Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, o nuo 2010-ųjų įsijungė dar Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Akcijos idėja - pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius keturiose - vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir poezijos kategorijose. Skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų išrenka Metų knygas. Laureatai tradiciškai apdovanojami Vilniaus knygų mugėje. Už labiausiai patikusią knygą galima balsuoti iki vasario 18 dienos internetu arba paštu.

                      Lentvario miesto biblioteka tradiciškai dalyvauja Metų knygos rinkimuose rašydama ir teikdama projektus Skaitymo skatinimo programai. Šiais metais taip pat laimėjome vaikams skirtų knygų penketuką. Sausio 19 dieną bibliotekoje lankėsi viena iš rinkimuose dalyvaujančių autorių - Ilona Ežerinytė. Į susitikimą su rašytoja sugūžėjo Lentvario pradinės mokyklos trečios klasės mokiniai su mokytoja Vida Blusiene, Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijos ketvirtos ir  šeštos klasės mokiniai su mokytojomis Ale Matusevič ir Regina Lučiūniene bei Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos šeštokai ir septintokai su socialine darbuotoja Natalija Jastrebova. Trečiokai susitikimui su rašytoja paruošė ištraukos iš knygos ,,Šunojaus diena“ skaitymą. Kadangi rašytoja buvo įgaliota kitų rinkimuose dalyvaujančių autorių pristatyti ir jų knygas, tai ji trumpai papasakojo apie kiekvieną vaikų ir paauglių kategorijos knygą, supažindino su jų turiniu. Buvo pristatytos knygos: Virgio Šidlausko ,,Ulfas ir stebuklinga barzda“, Rebekos Unos ,,Aš esu Tomas, seklys“, Gajos Gunos Eklės ,,Brolis, kurio nereikėjo“, Evelinos Daciūtės ,,Laimė yra lapė“, Dainos Opolskaitės ,,Ir vienąkart, Riči“, Lauros Vaslauskaitės ,,Mano didelis mažas Aš“, Ramutės Skučaitės ,,Tai priimkit, kas priklauso“, Renatos Šerelytės ,,Žvaigždžių medžiaga“.

                      Plačiausiai rašytoja pristatė savo knygas: ,,Šunojaus diena“ ir ,,Sutikti eidą“, taip pat naujausią savo knygą skirtą paaugliams ,,Verksnių klubas“. Ilona Ežerinytė Šiaulių pedagoginiame institute studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, nuo 1999 metų gyveno ir dirbo mokytoja Vilniuje. Autorės žodžiais: ,,Tinkamu laiku į rankas paimta tinkama knyga gali padaryti stebuklus. Todėl labai svarbu, kad paaugliškos knygos turėtų laimingą pabaigą arba bent jau nuorodą į laimę. Kad paauglys matytų, jog iš tos tamsos, kurioje jis jaučiasi esąs, galima išlipti“.

                      Autorė pasakojo, kaip parašė pirmą savo kūrinį - pasaką, skirtą mažai mergaitei Adelei, savo draugų dukrelei gimtadienio proga, o vėliau parašė pasaką berniukui Dovydui ir kas paskatino ją kurti toliau. Pristatydama knygą ,,Šunojaus diena“ autorė paminėjo, kad knygos dailininkas Raimondas Gnižinskas patarė knygos iliustracijoms pasirinkti neryškias spalvas, kadangi kasdieniniame vaikų gyvenime ryškumo yra per daug. Ši knyga yra trečiojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso pirmosios premijos laimėtoja. „Sutikti eidą“ – antroji autorės knyga. Ji pelnė Prano Mašioto premiją. Knyga skirta jauniems žmonėms, kurie jaučiasi nepastebėti, yra jautrūs, drovūs, pažeidžiami, neturintys drąsos gyventi. Vaikai susidomėję klausėsi nuotaikingo rašytojos pasakojimo, o pabaigoje turėjo autorei nemažai klausimų. Ilonos Ežerinytės nuomone: ,,Labai smagu vieną gražią dieną spirti viską į šoną ir daryti tai, ką nori. Nesvarbu, kiek tau būtų metų“.

                      Atsisveikindama rašytoja kvietė būtinai balsuoti už Metų knygą, kad netektų suaugusiems rinkti vaikiškų knygų. O taip pat paragino perskaityti rinkimuose dalyvaujančių autorių knygas.




Komentarai