Kuriantis žmogus - laisvas žmogus


Kasmet Lentvario miesto bibliotekoje vyksta jau tradiciniais tapę literatų, kuriančių žmonių susitikimai, kuriuose jie skaito savo kūrybą, diskutuoja, dalijasi idėjomis, aptaria ateities planus.
                       Šiemet birželio 21 d. įvykusio vakaro-susitikimo tema buvo „Kuriantis žmogus – tai laisvas žmogus“. Jis buvo skirtas žinomo Trakų krašto žurnalisto, fotomenininko, Lietuvos patrioto Alfredo Girdziušo 70-osioms gimimo metinėms paminėti ir jo atminimui pagerbti. Toks ir buvo Alfredas - laisvas, kūrybingas, nuoširdus, smalsus, turintis gerą humoro jausmą, visada skubantis gyventi žmogus.

                      Renginyje dalyvavo Alfredo žmona, literatė Aušra Girdziušienė, artimi ilgamečiai Alfredo bičiuliai, bendražygiai, rašytojai, žurnalistai, jaunosios kartos atstovai. Svečiams buvo parodyta filmuota archyvinė medžiaga iš 2012 metų literatų susitikimo Lentvario bibliotekoje, kuriame Alfredas skaito savo humoreską „Skyrybos“. Bibliotekos darbuotoja ir literatė Rūta Minkevičienė asmeniškai daug metų pažinojo Alfredą, todėl papasakojo apie jo kūrybą, nuveiktus darbus, gyvenimo būdą. 

Žmona Aušra pasidalijo keliais asmeniniais prisiminimais, perskaitė fotografo Vytauto Žemaičio pasakojimo apie Alfredą ištrauką, kuri buvo išspausdinta savaitraštyje „Žaliasis pasaulis“ ir Neringos Kerinienės prisiminimus apie Sausio 13-osios naktį praleistą kartu su Alfredu, kuris padėjo kitiems išvengti skaudžių pasekmių. Vytautas Žemaitis Alfredą  laiko savo mokytoju, iškiliu aukštaičių krašto sūnumi, laisvės gynėju, gamtos bičiuliu.

                      Prisiminimais apie savo bendražygį dalijosi Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos pirmininkas Bronius Judickas, šios draugijos pirmininko pavaduotojas Dainius Gudelis, kurie papasakojo apie draugijos veiklą, atvežė ir padovanojo archyvinės medžiagos – straipsnių, fotografijų iš įvairių žygių ir renginių, kuriuose Alfredas visuomet būdavo grupės siela. Jie priminė, kad Alfredas apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, be to, už patriotinę veiklą jam yra suteiktas neeilinis, vienas iš aukščiausių apdovanojimų – Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos Garbės nario vardas.

 Gražiais prisiminimais ir mintimis dalijosi rašytojas Antanas Žilėnas. Jis apgailestavo, kad Alfredas per anksti  „sudegė“ dalindamas save kitiems. Žurnalistas Kęstutis Petkūnas, poetas Juozas Miglinas, Trakų rajono literatų brolijos „Aukuras“ pirmininkė Teresė Balkutė taip pat šiltai prisiminė šį nuostabų žmogų. Renginio eigoje buvo skaitoma Alfredo poezija ir ypač visus sužavėjo jo humoreska „Geležinė logika“ išraiškingai perskaityta  Dainiaus Gudelio.

                      Renginio pabaigoje visi norintys aplankė Alfredo Girdziušo amžinojo poilsio vietą, apžiūrėjo antkapinį paminklą, kurį sukūrė bendražygis ir bičiulis Ričardas Žalpys ir  uždegė atminimo žvakutę.



Komentarai