Jolita Herlyn ir Gina Viliūnė Lentvaryje


Skaitytojų pageidavimu Lentvario miesto biblioteka pakvietė į svečius dvi populiarias rašytojas Jolitą Herlyn ir Giną Viliūnę. Jų kūriniai karaliauja knygynų topuose, o asocijacijos LATGA duomenimis abiejų rašytojų romanai įeina į skaitomiausių lietuvių autorių knygų dešimtuką.

                       Gina Viliūnė rašo istorinius romanus, remdamasi tikrais istoriniais faktais. Rašymas jai tarsi terapija ir malonumas kartu. Gina yra profesionali Vilniaus gidė, rašo straipsnius žurnalams „Iliustruotoji istorija“, „Legendos“, yra knygos „Vilniaus šventovė“ bendraautorė bei penkių istorinių romanų autorė. Lengvu stiliumi parašyti romanai atskleidžia senojo Vilniaus paslaptis ir nukelia skaitytojus į skirtingus šio miesto šimtmečius. Prieš rašydama knygą ji pirmiausia renka medžiagą, skaito naujausius istorikų tyrinėjimus, gilinasi į detales, o tada kuria personažus ir siužetą. Net jeigu personažas pasirodo tik akimirką, autorė turi apie ji surinkti bent vieną lapą detalių. Gina jaučia nostalgiją seniems laikams, bet gyventi tais laikais nenorėtų, tik pasižvalgyti ir sugrįžti atgal. Pristatydama knygą „Magdalė, smuklės merga“, kurio veiksmas vyksta XVI a., kai Vilniuje ima siausti maras, autorė papasakojo, kokie buvo vaistai tais laikais ir kaip žmonės gydėsi. Į klausimą, ką įdomaus apie Vilnių sužinojo pastaruoju metu, Gina atsakė, kad jai didelį įspūdį paliko partizano Adolfo Ramanausko-Vanago bei kitų žuvusių partizanų palaikų atradimas.

                       O kita rašytoja Jolita Herlyn mėgsta keliauti ir patirti įvairių nuotykių, kuriais ir remiasi rašydama savo romanus. Jos romanuose atsispindi stiprių moterų charakteris, kadangi ji pati yra drąsi ir ryžtinga asmenybė. Jos biografija yra tikrai spalvinga – nuo filosofijos iki laidų vedimo, bei knygų rašymo. Šiuo metu Jolita gyvena Vokietijoje, o jos giminės medžio šakos siekia ir Lentvario miestą. Ji čia vaikystėje leido vasaras pas senelius. „Aš rašau apie tai, ką pažįstu geriausiai: apie moterį ir jos kelią, apie vyrus jos gyvenime, apie meilę, laimės paieškas ir dar apie daugelį dalykų, kurie vadinami gyvenimu“, – sakė autorė. Leidykla „Alma littera” yra išleidusi šešis autorės romanus, o septintasis „Veidu į saulę” pasirodė ką tik ir buvo pristatytas renginio metu. Kalbėdama apie gyvenimą užsienyje Jolita sakė, kad užsienyje tu niekada nesijausi savas, tu visada būsi svetimas.

                      Šios rašytojos yra draugės ir dažnai į renginius vyksta kartu. O susipažino labai paprastai, per rašymą, kai jų abiejų romanai – Jolitos Herlyn „Mano vyrai ir jų žmonos“ ir Ginos Viliūnės „Vilniaus madona” pateko į perkamiausių knygų dešimtuką. Nuo to laiko rašytojos dažnai kartu pristato savo kūrybą Lietuvoje (Vilniaus knygų mugėje ir įvairiose bibliotekose) bei lietuvių bendruomenėse užsienyje.
                      Pokalbis su skaitomiausių lietuviškų knygų autorėmis paliko daug malonių įspūdžių, o jų knygos iškeliavo iš bibliotekos pas skaitytojus tą pačią dieną.


Komentarai