Šiaurės šalių herojų šurmulys Lentvario miesto bibliotekoje


Šiaurės šalių literatūros savaitė - ilgiau nei 20 metų trunkantis kultūros projektas, kurio tikslas yra skleisti skaitymo džiaugsmą, literatūrą ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją. 1995 m. sugalvota  idėja su laiku išaugo į kasmetinį renginį, kuriame dalyvauja vaikai, paaugliai ir suaugę. 1995 metų rugpjūtį naujai įsikūrusi Šiaurės šalių bibliotekų asociacija Kopenhagoje surengė konferenciją. Ją užbaigė susitikimas, kurio metu dalyviai susitarė bibliotekose propaguoti  šiaurietiškumo idėją. Norėta išgarsinti šiaurietišką pasakojimo tradiciją ir skleisti Šiaurės literatūrą visose Šiaurės šalyse. Pagrindinė projekto mintis šiandien vis dar tokia pati, kokia buvo 1995-aisiais - tamsiausiu laiku metuose uždegti šviesą, susirinkti kartu skaityti ir klausytis pasakojimų iš knygų.

                      Lentvario miesto biblioteka su malonumu prisijungė prie šio kultūrinio projekto. Spalio 12 ir 13 dienomis pakvietėme Lentvario Versmės gimnazijos ketvirtokus ir dvyliktokus į skaitymus.
                      Kadangi šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymams siūlomos knygos atspindėjo temą ,,Herojai Šiaurės šalyse", jose sutikome įvairių personažų, kurie vienaip ar kitaip prisiima herojų vaidmenis. Vaikams siūlomoje skaitymams švedų Eliaso ir Agnes Våhlundų knygoje  ,,Superherojų vadovas" sutinkame Lisą, iš kurios mokykloje tyčiojasi berniukų gauja. Vieną dieną nuo užgauliotojų pasislėpusi bibliotekoje mergaitė atranda magišką knygą, kuri viską pakeičia. Ši knyga tampa mergaitės virsmo į nesustabdomą superheroję ,,Raudonoji kaukė" pradžia. Ketvirtokai atėjo pasipuošę įvairiomis herojų kaukėmis - princesės, plėšiko, superherojės, klouno ir dar daug kitokių. Bibliotekininkė ir dvi mergaitės skaitė ištrauką iš knygos ,, Superherojų vadovas“. Vaikai įdėmiai klausėsi, o baigus skaitymus žiūrėjo animacines ištraukas apie knygos herojų nuotykius. Pabaigoje visi draugiškai atsakinėjo į viktorinos ,,Atspėk knygos herojų“ klausimus.

                      Paaugliams skirtoje norvego Simono Strangerio knygoje ,,Tie, kurių nėra" vaizduojama Emilija, netikėtai atsidūrusi situacijoje, kurioje išmėginamas jos požiūris apie tai, kas teisinga ir kas ne. Kaip pasielgti, kai dokumentų neturintis pabėgėlis staiga pabeldžia į duris?  Dvyliktokai  buvo supažindinti su Šiaurės šalių literatūros savaite ir skaitė ištraukas iš romano ,,Tie, kurių nėra“. Trumpai padiskutavę jautria pabėgėlių tema, mokiniai atsakinėjo į pateiktus viktorinos klausimus ir bandė įveikti užduotį – teisingai sudėlioti knygos pavadinimą. Išeidami mokiniai džiaugėsi gavę naujų žinių ir gerai praleidę laiką.  




Komentarai