Šviesos ir žodžio šventė Lentvario bibliotekoje

XXI amžius – informacinių technologijų amžius. Naršydami internete mes keičiamės informacija, keliaujame, bendraujame, skaitome. Nebelieka laiko susiburti, prisėsti, paimti į rankas knygą ir pajusti skaitymo malonumą, nuklysti į svečias  šalis, nuskristi į tolimas planetas, apsilankyti požemių karalystėse. Jei nors retkarčiais surastume laiko garsiniam knygos skaitymui, galėtume susipažinti su įvairių šalių literatūros lobiais, tradicijomis, kultūra. Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose vykdomas projektas Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Jo metu, visose bibliotekose ,,auštant“- vaikams, o ,,temstant“- jaunimui ir suaugusiems, tuo pačiu laiku skaitomos ištraukos iš to paties teksto. Vyksta ir kiti renginiai: parodos, pristatymai, filmų peržiūros, rengiamos darbelių dirbtuvėlės. Tradicinė šiaurietiška šviesos ir knygos šventė Lietuvoje rengiama aštuonioliktą kartą.
Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – Troliai Šiaurėje. Iliustratorius ir rašytojas Brianas Pilkingtonas, gimęs Anglijoje, dabar gyvenantis Islandijoje, buvo paprašytas sukurti plakatą. Menininkas yra iliustravęs ir išleidęs daugiau nei dešimt knygų apie trolius. Jis žavisi islandų tradicijomis, papročiais, mitologija, domisi senaisiais pasakojimai apie trolius. Plakatą nutapęs rašytojas, labai apsidžiaugė galintis parodyti tai, ką žino ir moka. Taip pat, B. Pilkingtonas taikliai perteikė skaitymo balsu esmę: plakate pavaizduotas senas trolis, šiltos žvakės šviesoje, skaitantis mažiems troliukams, kurie jo įdėmiai klausosi.

 Šiaurės šalių bibliotekų savaitę į Lentvario miesto biblioteką rinkosi dideli ir maži. Susiburti prie šiltos žvakių šviesos kvietė ir viliojo mitologinės būtybės iš šiaurės – troliai. Į renginį skirtą vaikams, susirinko penktų klasių moksleiviai iš Henriko Senkevičiaus mokyklos ir Lentvario „Versmės“ gimnazijos. Renginio pradžioje bibliotekininkė  papasakojo vaikams apie Šiaurės šalių savaitės tradicijas. Moksleiviai sužinojo, kokios šalys dalyvauja šiame projekte. Nuotraukose pamatė paslaptingą ir neįprastą šiaurės šalių gamtą: kalnai, miškai, jūra ir šiais laikais atrodo taip, lyg ten gyventų troliai. Vaikai sužinojo, kad kiekviena šalis turi jai būdingus trolius. Islandijoje gyvena elfai, Norvegijoje milžiniški ir pikti troliai, Suomijoje garsiausi troliai-mumiai. 

Prieš skaitant ištrauką iš apysakos ,,Tėtis ir jūra“ vaikai trumpai susipažino su rašytojos Tuvė Janson kūryba ir gyvenimo istorija. Aptarė, kodėl muminukų šeima sugalvojo leistis į pavojingą kelionę, kai jų gyvenimas buvo toks ramus ir nesudėtingas. Po rimtų dalykų visada norisi pailsėti. Tad vaikams bibliotekininkė pasiūlė pažaisti vieną linksmą žaidimą. Jiems reikėjo sugalvoti savo trolį ir nupiešti jį ant didelio lapo popieriaus, bet ne įprastu būdu: kiekvienas traukė lapelį su trolio kūno užrašyta dalimi. Kai kuriems teko piešti galvą, kitiems koją, o galų gale buvo bendrai sukurtas trolis, gal net trolienė. Po smagaus žaidimo vaikai pasižiūrėjo filmuką apie muminukus.

Į Lentvario bibliotekos renginį, skirtą jaunimui ir suaugusiems, susirinko Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos moksleiviai su etikos mokytoja Daiva Prakapaitė. Dalyviai susipažino su Šiaurės šalių savaitės projektu. Gimnazistai susibūrę ratu aplink žybsinčias žvakutes, pasiskirstę rolėmis, vaizdingai perskaitė S. Spjuto romano „Stalo“ ištrauką. Čia buvo: Siuzė Myren – kriptologė, besidominti antgamtinėmis būtybėmis, o ypač troliais, Suso ir jos mama Gudruna, Barbru – moteris prižiūrinti butą, kuriame gyveno keista būtybė panaši į voverę, mokanti keisti išvaizdą, Turbjornas – niekada nesiskiriantis su kramtomojo tabako dėžute. Ištrauka padėjo įsivaizduoti trolius.

 Klausydamiesi ištraukos, įsivaizdavo milžinišką, baisią, plaukais apaugusią, šlakuota oda, seilėmis besidrabstančią ir žmones besivaikančią pabaisą. Pasibaigus skaitymams, mažieji ir jaunimas, visi bendrai piešė įsivaizduojamą trolį. Trolis gavosi ne piktas – šiaurietiškas, bet labai linksmas ir draugiškas, tikrai ne tas, kuris gaudo ir valgo žmones.  Jaunimas šventės metu sužinojo ne tik apie trolius kaip apie mitologines būtybes, bet žiūrėjo pristatymą apie įspūdingus gamtovaizdžius, kurių pavadinimai susiję su troliais. Didžiausią įspūdį padarė virš fiordo išsikišusi uola ,,Trolio Liežuvis“ ir kalnų kelias vadinamas ,,Trolių laiptais“.

Renginys baigėsi, bet liko graži ir reikalinga tradicija, skatinanti vaikus daugiau skaityti bei domėtis šiaurės šalių kultūra.





Komentarai