Vilniaus žydų bendruomenės parodos Lentvario bibliotekoje

2018-aisiais metais Lentvario miesto biblioteka, bendradarbiaudama su Vilniaus žydų bendruomenės (VŽB) „Art“ studija, organizavo dvi menininkų mėgėjų parodas – „Šiuolaikinis Litvakų menas“ ir „Vasaros akimirkos“.
Lietuvos žydų centras tradiciškai buvo ir išliko Vilnius, nors yra bendruomenės Kaune, kituose miestuose. Veikia žydiškos mokyklos, darželiai, vaikų ir jaunimo organizacijos, jidiš, lietuvių, rusų ir anglų kalbomis leidžiamas laikraštis „Lietuvos Jeruzalė“. Vilniaus žydų bendruomenės „Art“ studija vienija žydų menininkus mėgėjus, kurie kartu mokosi ir tobulėja, dalyvauja menininkų mėgėjų parodose, organizuoja paramos aukcionus, keliauja į įsimintinus vasaros plenerus.
Menininkų mokykla buvo įsteigta prieš 4 metus, žydų bendruomenei organizavus vasaros meno stovyklą suaugusiems, kur grupė žydų bendruomenės narių savaitę gyveno prie ežero Molėtų rajone ir galėjo mokytis tapybos, keramikos, piešimo, nepriklausomai nuo pasirengimo lygio: dalyvavo profesionalai kartu su tais, kurie pirmą kartą prisilietė prie drobių ir aliejinių dažų. Vadovauti meno stovyklai – plenerui buvo pakviestas menininkas Raimondas Savickas. Jis vedė užsiėmimus kartu su dar keliais dailininkais iš Izraelio. Pasibaigus sėkmingam plenerui, buvo nutarta nelaukti kitos vasaros ir pamokas tęsti visus metus. Tokiu būdu pradėjo veikti Vilniaus žydų bendruomenės meno mokykla. Joje kartą per savaitę tapybos mokosi įvairių specialybių suaugę žmonės: inžinieriai, farmacininkai, psichologai, pedagogai, verslininkai. Kartą per metus mokykla rengia meno darbų aukcioną – menininkai aukoja savo darbus, o už parduotus kūrinius surinktos lėšos naudojamos socialiniams bendruomenės projektams.

Pirmoji Vilniaus žydų bendruomenės dailės studijos paroda Lentvario miesto bibliotekoje vyko šią vasarą birželio ir liepos mėnesiais. O šiuo metu eksponuojama antroji žydų menininkų paroda – „Vasaros akimirkos“. Parodoje dalyvauja penkiolika menininkų mėgėjų: Elen Janovskaja, Svetlana Liser, Frida Vitkauskienė, Lilija Dulkė, Vera Vainikonienė, Jelena Comik, Miglė Černikovaitė, Lidija Selezniova, Alla Segal, Michail Selezniov, Salomėja Rybokienė, Jevgenij Comik, Sergej Liser, Anna Avidan, Margarita Gurevičienė. Darbų tematika – daugiausia gamtos peizažai, nors yra ir keli natiurmortai. Darbai atlikti aliejiniais dažais ant drobės, pastele ant kartono ir kinų tapyba ant šilko.
Spalvos ryškios, traukia akį ir vilioja bibliotekos lankytojus atidžiau juos apžiūrėti. Skaitytojai dažnai pasidžiaugia, kad tarsi pabuvojo meno galerijoje. Kartu su skaitytojais džiaugiamės ir mes užgimusiu bendradarbiavimu su žydų bendruomenės menininkais ir ateityje lauksime jų naujų darbų. Kviečiame visus norinčius aplankyti įspūdingą parodą!

Komentarai

Rašyti komentarą