Lentvaryje skambėjo suomių ir islandų kalba

 

Lentvario bibliotekoje Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai šį kartą prasidėjo netradiciškai – nuo tamsos, o ne nuo aušros. Visi susirinkę į garsinius skaitymus prie žvakių šviesos suaugusiems „Sutemų valanda“, turėjo neeilinę galimybę išgirsti skaitant tikrą suomę Sallamari Rantala, kuri paskaitė ištrauką iš suomių autorės Anni Kytomaki romano „Kultarinta“.

Labai džiugu, kad savo bibliotekos lankytojų tarpe turime draugų, kurių šaknys siekia Šiaurės pašvaiste pasipuošusią Suomiją. Sallamari yra Lentvario bibliotekos lankytoja ir jauna mama. Į Lietuvą ją atvedė meilė. Su lietuvaičiu sukūrusi šeimą, jau 5 metus gyvena Lietuvoje, mūsų gimtajame Lentvaryje, ir augina dukrytę. Sallamari per šiuos metus puikiai įvaldė lietuvių kalbą ir gali lengvai susikalbėti lietuviškai. Skaitant ištrauką iš Anni Kytomaki romano „Kultarinta“ visi susirinkę galėjo gyvai išgirsti melodingą suomių kalbą ir palyginti ją su mūsų ausiai įprasta lietuvių kalba. Šių metų skaitymams suaugusiems buvo pasiūlyta Patrik Svensson knyga „Apie ungurius ir žmones. Mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“, kuri pasakoja apie paslaptingąjį ungurį ir tuo pačiu apie rašytojo ryšį su tėvu bei kaip judviejų ryšį sustiprino mįslingiausia pasaulio žuvis. Tačiau tai yra tik viena iš daugelio Šiaurės šalių autorių siūlomų perskaityti knygų gamtos tema.

Antradienį ryte į skaitymus „Auštant“ prie žvakės šviesos atkeliavo Lentvario pradinės mokyklos 1c klasės mokiniai su mokytoja Austėja Galdikiene. Atvykusiems svečiams vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkė Jurgita Makaravičienė papasakojo apie Šiaurės šalių literatūros savaitės organizavimo tradiciją, kartu su vaikais apžiūrėjome spaudinių parodą, skirtą Šiaurės šalių vaikų literatūros autorių knygoms. Šiais metais mokiniams daugiau papasakojome apie Islandiją, nuostabių gamtos stebuklų salą. Kartu su svečiais bandėme atrasti šią šalį žemėlapyje, trumpai pasikalbėjome apie šalies atsiradimo istoriją. Pasitelkę nuotraukas ir keliautojo Elvio Peckeliūno kelionių po Islandiją vaizdo įrašą, galėjome nors akies krašteliu žvilgtelėti į atšiaurios, bet pasakiškai gražios šalies laukinę gamtą. Islandas August Minelga maloniai rekomendavo mums pasiklausyti islandų kalba įskaitytos elektroninės Kristín Ragna Gunnarsdóttir knygelės vaikams „Kata og ormarnir“ („Kata ir kirmėlės“) ištrauką. Apie mergaitę, gamtos mylėtoją, norėjusią auginti namuose vikšrus kaip naminius gyvūnus. Mokiniai galėjo išgirsti, kaip autentiškai skamba islandų kalba. Na, o mes su vaikais prie žvakių šviesos skaitėme ištrauką iš islandų rašytojo Andri Snaer Magnason knygos „Mėlynosios planetos istorija“ – tai knyga apie stebuklingą planetą, kurioje gyveno tik vaikai ir jokių suaugusių.

Šių metų literatūros savaitės tema buvo „Gamta Šiaurėje“. Ši  tradicinė šviesos ir žodžio šventė, kurios metu vyko garsiniai skaitymai, taip pat kvietė aplankyti Šiaurės šalių knygų parodas, skirtas mažiems ir dideliems.

 

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė Kristina Serapinienė ir vyr. bibliotekininkė Jurgita Makaravičienė

Komentarai

  1. Sveiki, ponios ir ponai, ar jums reikia finansinės pagalbos? Aš esu Susan Benson. Esu skolintojas ir finansų konsultantas.

    Ar jums reikia verslo paskolos, asmeninės paskolos, hipotekos paskolos ar paskolos, kad užbaigtumėte savo projektą? Jei atsakymas yra teigiamas, rekomenduosiu susisiekti su mano įmone. Teikiame visų rūšių paskolų paslaugas, įskaitant ilgalaikes ir trumpalaikes paskolas, paskolas su garantija ir be užstatu ir daug daugiau. Norėdami gauti daugiau informacijos, rašykite mums el. paštu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) arba parašykite man žinutę tiesiogiai WhatsApp per: +447360502110 ir akimirksniu gaukite atsakymą.

    Paskola iš realios ir kompetentingos įmonės yra tai, ko jums reikia norint pasiekti savo tikslą. Esame visapusiškų finansinių paslaugų įmonė ir esame įsipareigoję padėti jums įgyvendinti visus jūsų lūkesčius. Mes specializuojamės efektyviausių ir greičiausių struktūrinių finansinių sprendimų teikime asmenims ir įmonėms.

    * Kreiptis dėl paskolos galite bet kada ir bet kur.
    * Lanksti suma – Jūs nusprendžiate, kiek norite pasiskolinti.
    * Greitas tiesioginis finansavimas – gaukite paskolą per 24 valandas nuo patvirtinimo.
    * Lanksti 3% palūkanų norma.
    * Aukšti patvirtinimo rodikliai
    * Lankstus grąžinimas – turite pasirinkti grąžinimo datą, kas savaitę, kas mėnesį arba kasmet 1–30 metų laikotarpiui.
    * Paprasta internetinė programa.
    * Individualizuotos konsultacijos ir žinios.
    * Jokių paslėptų mokesčių

    Nepraraskite galimybės dėl finansų trūkumo. Susisiekite su mano įmone dabar, mes galime padėti jums gauti paskolą, nes padėjome daugeliui asmenų ir organizacijų, kurios visame pasaulyje susidūrė su finansiniais sunkumais.

    Norėdami gauti daugiau informacijos apie mūsų paskolos pasiūlymą, atsiųskite mums savo paskolos prašymą per
    El. paštas: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Tarpininkai / konsultantai / brokeriai yra kviečiami pritraukti savo klientus ir yra 100% apsaugoti. Visiškai pasitikėdami dirbsime kartu visų susijusių šalių labui.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą