ŽALGIRIO MŪŠIUI - 600

2010 m. liepos 15 d. sukanka 600-osios vienų žymiausių viduramžių Europos kautynių ir vieno svarbiausių Lietuvos istorijos įvykio - Žalgirio mūšio - metinės. 1410 m. liepos 15-ąją jungtinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės pajėgos sumušė Vokiečių ordino kariuomenę, taip pabaigdamos du šimtus metų užtrukusį Ordino veržimąsi į Rytų Baltijos žemes.
Lentvario miesto biblioteka pakvietė moksleivius kūrybiniais ir meniniais darbais prisidėti prie šios sukakties paminėjimo. Birželio 7 d. Lentvario Henriko Senkevičiaus vidurinės mokyklos aštuntokai ir mokytojos: Aušra Girdziušienė, Alina Narkevič ir Alė Matusevič dalyvavo literatūrinėje-istorinėje popietėje ,,Žalgirio mūšiui - 600". Moksleiviai kruopščiai ruošėsi mokykloje padedami mokytojų, taip pat savarankiškai rinko informaciją bibliotekoje ir internete. Renginys prasidėjo menine dalimi - eilėraščiais apie Vytautą Didyjį ir Trakus. Po to kiekvienas iš renginio dalyvių pristatė savo paruoštą medžiagą apie šį istorinį įvykį. Moksleiviai sužinojo daug įdomaus apie Žalgirio mūšio priešistorę, suplanuotus mūšio manevrus, kariaujančias puses ir jų vadus: Jogailą, Vytautą Didyjį, vokiečių ordino vadą Ulrichą fon Jungingeną, apie tai, kur vyko mūšis, iš kur kilo pavadinimas Žalgiris, kokios šio mūšio pasekmės ir daug kitų įdomių faktų. Vėliau vyr. bibliotekininkė Rūta Minkevičienė surengė viktoriną, kurios pagalba moksleiviai įtvirtino žinias apie Žalgirio mūšį.
Renginys padėjo atskleisti Žalgirio mūšo reikšmę Lietuvos valstybingumui, leido giliau pažinti ir kūrybiškai interpretuoti lietuvių tautos bei kitų Žalgirio mūšyje dalyvavusių tautų istoriją. Renginio pabaigoje buvo pristatyti moksleivių paruošti plakatai ir Lenkijos bajorų herbai. Bibliotekos darbuotojos pavaišino jaunuosius istorikus saldainiais, pakvietė lankytis bibliotekoje ir skaityti knygas.


Vyr. bibliotekininkė Rūta Minkevičienė

Komentarai

  1. Na, va - kaip šaunu skaityti ir matyti šį puslapį...
    ŠAUNUOLIAI.
    Alfredas Girdziušas

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą