GERIU ŽALIĄ TYLĄ...

Rugsėjo 30 d. Lentvario miesto biblioteka kartu su Trakų kultūros rūmų Lentvario filialu organizavo poezijos ir prisiminimų vakarą ,,Geriu žalią tylą...", skirtą žinomo ir talentingo poeto Pauliaus Širvio 90 m. jubiliejui. Vakaro metu buvo galima dar kartą išgirsti poeto balsą, taip pat daug kam žinomas, nostalgija dvelkiančias eiles. Renginyje dalyvavo žinomas rašytojas ir scenaristas Rimantas Šavelis, kuris pristatė atsiminimų knygą apie savo bičiulį Paulių Širvį ,,Geriu žalią tylą...". Šią knygą literatūros kritikas Valentinas Sventickas pavadino dora ir sąžininga knyga, todėl kad jos autorius remiasi tik savo išgyvenimais. Knygoje autorius ieško dvasinės giminystės ryšių, jį suartinusių su garsiuoju poetu, nors juodu skyrė beveik dviejų dešimtmečių amžiaus tarpsnis. Rašytojas papasakojo apie savo susitikimus su poetu redakcijoje, apie pasisėdėjimus ,,Literatų svetainėje", kur buvo aptarinėjamos literatūros naujienos, apie vestuves, kuriose dalyvavo poetas, apie jo gyvenseną ir pasaulėjautą. Rimantas Šavelis sužavėjo klausytojus savo paprastumu ir nuoširdumu, papasakojo daug įvykių, neįtrauktų į knygą, atsakė į užduotus klausimus. Rašyti atsiminimus nebuvo lengva, nes šis žanras įpareigojo laikytis tam tikrų rėmų: yra datos, aplinka, gyvi poeto artimieji. Teko atsisakyti tų poeto gyvenimo momentų, kurie įžeistų artimuosius. Pokalbio pabaigoje rašytojas atsakė į klausimus apie save ir savo kūrybą.
Pauliaus Širvio eiles skaitė Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Giedrė Širinskienė, lietuvių kalbos mokytoja Vilma Zadyrkienė, Lentvario pradinės mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė, 2008 m. Respublikinio moksleivių skaitovų konkurso nugalėtojas Jurgis Bernatonis. Daugelis poeto eilėraščių tapo dainomis, kurios dar ir dabar yra dainuojamos ir mėgiamos. Pauliaus Širvio eilėmis parašytas dainas ,,Prie pasakų miesto" ir ,,Padavėja" atliko autorinės dainos atlikėjai Svajūnas Mikuta ir Gintautas Valainis.
Šis poetui skirtas vakaras buvo nuoširdus ir jaukus - pokalbiai, dainos ir eilės, prisimenant kartu išgyventus metus ar tiesiog gražesnes akimirkas.








 

Komentarai