GARSI  ŽOLININKĖ – LENTVARIO BIBLIOTEKOJE
,,Žolelių vaidmuo šiuolaikinėje medicinoje be galo svarbus. Manau, kad žmonija, apsukusi ratą, iš naujo atvers gamtos laboratorijos duris ir įvertins jos teikiamų begalinių galimybių naudą.” Adelė Karaliūnaitė


Kovo 16 d. Lentvario miesto bibliotekoje svečiavosi žinoma žolininkė, kraštotyrininkė, kartais ragana vadinama Adelė Karaliūnaitė. Baigusi studijas Lietuvos veterinarijos akademijoje, pradžioje dirbo pagal profesiją, o paskui pasuko kitais keliais: ėmėsi siuvimo verslo, atidarė savo parduotuvę. Vėliau ėmė domėtis liaudies medicina, 12 metų mokėsi žolelių ir žodžio gydymo meno, dalyvavo kraštotyros ekspedicijose, kurios jai padėjo dabartiniame versle. Adelė konsultuoja žmones savo namuose Joniškėlyje, taip pat Kaune ir Panevėžyje, važinėja su savo tepalais, užpiltinėmis ir arbatomis po visą Lietuvą į susitikimus, skaito paskaitas, dalina patarimus. Žolininkę taip pat galima sutikti miestų rengiamose šventėse, mugėse. Ji yra išleidusi knygą ,,Ant gyvatės odos”, kurioje surinkti nuo senovės žinomi vaistų receptai, o šiuo metu rengia naują knygą ,,Lietuvaitės darželis – galinga vaistinė”, kurioje galima bus rasti daugybę paslapčių apie Lietuvoje augančius augalus.


Lentvario bibliotekoje žolininkė Adelė Karaliūnaitė susitikimą pradėjo atsakynėdama į susirinkusių klausimus. Daugiausia žmonės klausinėjo apie jiems rūpimas sveikatos problemas: alergiją, astmą, imuniteto stiprinimą. Adelė į vienus klausimus stengėsi atsakyti kuo aiškiau, o į kai kuriuos su humoru. Pasakojo, kad pirmenybę teikia Lietuvoje augančioms žolelėms. Pirma išbando, sužino jų galias, o tada daro tepaliukus, kremus, užpilus. Visi buvo nustebinti kiek daug žolelių turinčių vertingų savybių auga šalia, tik reikia ištiesti ranką ir nusiskinti. Kad ir paprastoji žliūgė, kuri užkariauja visą daržą, o mes ją rauname ir metame lauk, o ji tokia vertinga, kad turėtume ją valgyti kiekvieną dieną.


Vėliau žolininkė skaitė paskaitą ,,Septynios kūno galios ir jų stiprinimas žolelėmis”. Pasakojo, kad žmogaus sveikatą lemia tai, kaip tu ateini į šį pasaulį: ar laukiamas, ar kaip netyčiukas, ar būsi viskuo aprūpintas, ar turėsi viską pasiekti pats. Dar sakė, kad gyvenime reikia visko: ir pašėlti, ir pauliavoti, ir gerai pavalgyti. O svarbiausia gyventi taip, kad jaustumeisi laimingas. Kaip mes besaugosime save, kokie bebūsime sveikuoliai, vistiek turėsime sugrįžti ten iš kur atėjome. Kiekviena diena praeina nesugrįžtamai, todėl mes turime žinoti, ko norime ir dėl ko gyvename. Žolininkė papasakojo apie dobilo, liepos, kaštono, rūtos, šalpusnio, agurklės ir daugybės kitų vaistinių žolelių savybes.


 Po paskaitos visi apspito žolininkę, pasakojo apie savo negalavimus, o ji patarinėjo kokių žolelių arbatėlių ar užpilo reikėtų pagerti, ar kokiais tepaliukais pasitepti. O kokių įdomių pavadinimų ji sugalvojo savo gaminiams: Varinis raitelis, Lipk ant sienų, Ką daryt?, Juokis ir duokis, Kiškio ašarėlės, Juodasis mėnulis, Mergelių piršteliai(vyrams) ir t.t. Susitikimas užsitesė iki sutemų, nes beveik visi susirinkę norėjo pasitarti su Adele ir įsigyti jos gaminių.

Adelė sako gydyti pradėjusi nuo vaikystės, tai jos pašaukimas. Tiesa vaikystėje gydė ne žmones, o paukštelius, kačiukus, šuniukus. Bet paklausta, ar nepavargsta, nepritrūksta energijos, atsakė, kad yra laiminga galėdama padėti pasveikti sergantiems, žinoma jeigu tai jos galioje. Atsisveikindami palinkėjome Adelei geros sveikatos ir lauksime kitų susitikimų.

Komentarai