IŠVYKA Į ČEKIJOS BIBLIOTEKAS

               Kovo 30 – balandžio 2 dienomis Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija organizavo metodinę kelionę į Čekijos bibliotekas, kurioje dalyvavo bibliotekininkai iš visos Lietuvos. Šioje kelionėje dalyvavo Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario filialo vedėja Kristina Mečkovska.

                  ,,Džiaugiuosi man suteikta galimybe dalyvauti šioje keitimosi patirtimi kelionėje ir noriu pasidalinti savo įspūdžiais.

               Lankėmės Prahos ir Karlovy Vary bibliotekose, kurių darbuotojai labai maloniai mus priėmė, papasakojo apie savo pasiekimus ir naujoves.

           
 Erdvi ir šiuolaikiška Karlovy Vary apskrities viešoji biblioteka yra sutelkusi net 12 000 skaitytojų. Per metus čia apsilanko apie 500 000 lankytojų, yra sukauptas 145 000 knygų fondas, 22 000 CD ir DVD įrašų, 2000 pavadinimų periodinių leidinių. Biblioteka teikia ne tik įprastas paslaugas: knygų ir periodinių leidinių skolinimas, suaugusiųjų kompiuteriniai, psichologijos, anglų kalbos mokymai, šviečiamoji ir kultūrinė veikla. Didelis dėmesys skiriamas žmonėms su negalia. Vykdomos specialios ugdymo programos: gestų kalbos, atminties lavinimo, meninės raiškos. Bibliotekos darbuotoja, baigusi specialius kursus, dirba su aklaisiais bei kurčiaisiais lankytojais. Įkurtas neįgaliųjų asmenų skyrius, kur žmonės su negalia gamina įvairius rankdarbius, suvenyrus, rengia savo pagamintų darbų parodas – pardavimus. Akliesiems yra sukaupta apie 2000 garsinių knygų, kurtiesiems dažnai paskaitos yra verčiamos į čekų gestų kalbą. Erdvi biblioteka puiki vieta burtis bendraminčiams. Čia veikia klubai vaikams ir senjorams, neįgaliesiems ir jų artimiesiems. 2010 m. Karlovy Vary biblioteka gavo apdovanojimą už sėkmingą darbą su neįgaliaisiais.

         
 Kadangi Karlovy Vary yra kurortinis miestas, čia yra įkurtas informacinis skyrius turistams, kuris teikia informaciją apie miestą, taip pat čia galima įsigyti autobusų, lėktuvų bilietus arba bilietus į įvairius renginius.

          Prahos savivaldybės viešojoje bibliotekoje mus pasitiko labai įdomi skulptūra, pagaminta iš 8000 nurašytų knygų. Skulptūros autorius jaunas čekų menininkas Matej Kren. 1998 m. jis sukūrė nuostabų, 5 metrų aukščio kūrinį iš knygų ir veidrodžių, kurie sudaro begalybės pojūtį.

           
Sužinojome, kad Prahos miesto biblioteka įkurta 1891 m. Ji turi 42 filialus, 2 bibliobusus. Biblioteka skirta plačiam visuomenės ratui, turi 160 tūkst. skaitytojų. Per metus čia apsilanko virš 2 milijonų lankytojų, yra sukauptas apie 2 milijonus knygų fondas, naudojamasi 11 duomenų bazėmis. Tai didelis ir šiuolaikiškas informacijos bei kultūros centras. Biblioteka gauna papildomų pajamų nuomuodama patalpas.

          Šios kelionės metu turėjome galimybę ne tik pagilinti savo profesinius įgūdžius, bet ir aplankyti įžymiausias Čekijos Respublikos vietas. Labai patiko kurortinis Karlovy Vary miestas, kurį garsina mineralinio vandens šaltiniai. Daugybė nuo skrandžio veiklos sutrikimų ir kitų ligų kenčiančių žmonių atvyksta čia gydytis. Gydymui naudojama 12 mineralinių srovių, kurių temperatūra svyruoja nuo 42 iki 72º C. Karščiausia yra ,,Vridlo“ srovė. Karlovy Vary garsus savo architektūra, muzikos ir kino festivaliais, stiklo ir porceliano gaminiais, taip pat gera atmosfera. Aplankėme garsiąją Mlynska kolonadą, Karolio IV bokštą, Didžiojo geizerio šaltinį, kėlėmės į Dianos apžvalgos bokštą.

          Ekskursija po šalies sostinę Prahą taip pat buvo labai įspūdinga, liko gražūs ir geri prisiminimai. Sužavėjo Prahos Rotušės aikštė, gotikinė Šv. Vito katedra, visame pasaulyje garsus ir žinomas astronominis laikrodis, Karolio tiltas, Karalių rūmai, Prezidentūra ir kt. Neišdildomą įspūdį paliko Kryžikovų fontanų vandens, šviesos ir spalvų efektų spektaklis.

         
Įspūdinga, auksinė Praha, romantiškas Karlovy Vary miestas, erdvios, šiuolaikiškos bibliotekos ir jų paslaugios darbuotojos – visa tai naudinga patirtis, kuria neišvengiamai pasinaudosiu ir kasdieniniame darbe".

Komentarai