Baigėsi Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė 2011

Netradicinė pamoka bibliotekoje

Balandžio 26 dieną, 11 valandą Lentvario 1-osios vidurinės mokyklos 9 ir 11 klasių moksleiviai patraukė į Lentvario miesto biblioteką. Kartu su mokytoja Salomėja Urbonaite jie dalyvavo Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymo renginyje, skirtame Justinui Marcinkevičiui. Jie ne tik žiūrėjo bibliotekininkų parengtą pristatymą apie neseniai Anapilin išėjusio kūrėjo gyvenimą ir kūrybą, klausėsi jo skaitomų eilėraščių įrašų, bet ir patys skaitė gražiausius poeto eilėraščius, apžiūrėjo bibliotekoje veikiančią rašytojui skirtą knygų ir leidinių parodą: ,,Dainuoju Lietuvą kaip džiaugsmą...“

Antroje renginio dalyje vyr. bibliotekininkė Rasa Zdanevičienė supažindino jaunuosius skaitytojus su jaunimui skirtomis užsienio rašytojų knygomis. Ji pristatė knygų seriją ,,Beveik suaugę“ ir jos autorius, suintrigavo painiais knygų siužetų vingiais ir paskatino jaunuolius lankytis ne tik bibliotekos internetinėje skaitykloje, bet ir paimti į rankas knygą.


Ekskursija ,,Susipažinkime su biblioteka"

Balandžio 27 dieną, 10 valandą susipažinti su biblioteka buvo pakviesti ir su mielu noru atvyko Lentvario pradinės mokyklos 2–os klasės mokiniai. Juos atlydėjo mokytoja Saulena Jakaitytė. Vaikai susipažino su bibliotekos taisyklėmis, apžiūrėjo vaikų  skyrių, literatūros ir piešinių parodas. Bibliotekininkė  supažindino su knygutėmis skirtomis mažiesiems skaitytojams, patarė, kaip išsirinkti knygelę, papasakojo, ką galima sužinoti iš knygos viršelio, parodė kokie yra vaikų žurnalai, informacinė literatūra: enciklopedijos, žinynai, leidinių serija ,, Žvilgsnis į pasaulį“, kuriuose galima pasiskaityti apie įvairias šalis, jų papročius, geografiją, istoriją, augmeniją ir gyvūniją. Vėliau vaikai patys  ėmė į rankas, vartė, apžiūrinėjo, rinkosi gražias spalvingomis iliustracijomis knygutes.  Ekskursijos pabaigoje vyko konkursas ,,Įmink mįslę keturgyslę“. Nugalėtojai  gavo po knygutę, o visi kiti -  skirtukus, kurie jiems primins apsilankymą bibliotekoje. Mokiniams patiko pas mus, daugumai jų - tai buvo pirmas kartas bibliotekoje. Atsisveikindami jie žadėjo ateiti dar ne kartą ir atsivesti su savimi savo tėvelius. Mes tikimės, kad po šio apsilankymo jie taps mūsų bibliotekos lankytojais ir knygų mylėtojais.

 Grybų karas

Balandžio 28 diena, 16 valandą į popietę bibliotekoje atvyko Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Lentvario parapijos vaikų dienos centro „Akimirka" auklėtiniai su centro darbuotojomis: Galina Anuškevič ir Viktorija Papieve. 


Vaikai susipažino su žinomo poeto Justino Marcinkevičiaus biografija ir kūryba. Sužinojo, kur prabėgo jo vaikystė, kokius mokslus baigė, kokias knygas mėgo skaityti. Kadangi J. Marcinkevičius augo labai gražioje aplinkoje ir labai mylėjo Lietuvą, tai dažniausiai savo eiles jis skyrė Lietuvai ir jos žmonėms.    O vaikų labiausiai pamėgtas jo kūrinys - poemėlė
 ,,Grybų karas“. Todėl mes ją ir pasirinkome skaitymui ir inscenizavimui. Pradžioje vaikai pažiūrėjo filmuką sukurtą pagal šį kūrinį, klausė aktorių skaitomo teksto. Visi linksmai kvatojo iš pilvoto Lepšio ar paliegėlio Bobausio personažų. Po to vaikai pasipuošė iš anksto pasidarytomis grybų kepuraitėmis ir pasiskirstė vaidmenimis: kas tapo Baravyku Pulkaunyku, riebia Paliepe, dviem Ruduokėmis, pilvotu Lepšiu, paliegėliu Bobausiu, Kazlėku, Kelmučiu, Kelmučio žmona, jaunikiu Raudonikiu, gražuole Ūmedėle, nukaršusiu Vilku, Lušimi. Su dideliu noru jie atliko savo personažų vaidmenis, pačios mažiausios dalyvės – dvi sesutės Ruduokėlės, nenusileido vyresnėms. Inscenizacijoje dalyvavę vaikai buvo apdovanoti knygutėmis, o visi kiti gavo knygų skirtukų ir saldumynų.

Į knygų pasaulį su animacijos herojais
Antroje popietės dalyje vaikai pažiūrėjo animacinį filmuką, sukurtą pagal H. K. Anderseno pasaką ,,Bjaurusis ančiukas". Atsisveikindami vaikai padovanojo bibliotekos darbuotojoms gražią, iš popieriaus išlankstytų gervių kompoziciją su užrašytais palinkėjimais. Jie linkėjo mums šypsenų, saulės, švelnumo, draugystės, ramybės, malonės. Dėkojame mūsų mažiesiems lankytojams, linkime jiems gražių, šviesių dienų ir lauksime kitų susitikimų bibliotekoje.

Komentarai