GARSINAME  SAVO  MIESTĄ
Liepos - rugpjūčio mėnesiais Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialas dalyvavo projekto ,,Bibliotekos pažangai“ organizuotame konkurse ,,Skaitmeniniai bendruomenių pasakojimai“, kuriuo siekiama suburti bendruomenių ir bibliotekų komandas bendrai veiklai ir taip kurti skaitmeninius pasakojimus apie kraštą garsinančius įžymius žmones, lankytinas vietas bei legendas. Konkurse dalyvavo 149 komandos, iš kurių skaitmeninio pasakojimo kūrimui atrinkta 40. Labai apsidžiaugėme, kad patekome į laimėtojų sąrašą. Pagal konkurso sąlygas Lentvario biblioteka savo ir miesto bendruomenės reikmėms gavo skaitmeninį foto aparatą, filmavimo kamerą, mikrofoną, montavimo programą bei apmokymus, kaip naudotis šia įranga. Dešimt aktyvių ir kūrybingų lentvariečių susibūrė į komandą ir pasiryžo parodyti Lietuvai ir pasauliui, koks nuostabus, turtingas istorija ir legendomis yra Lentvario miestas.

Bibliotekoje įvyko trys įdomūs užsiėmimai, kuriuos vedė operatorė Gintarė Rakickaitė ir fotografė Jogailė Butrimaitė. Jos nuoširdžiai ir kantriai mokė mus fotografavimo bei filmavimo meno paslapčių. Mokymuose dalyvavo Lentvario bibliotekos darbuotojos Kristina Mečkovska, Rasa Zdanevičienė, Rūta Minkevičienė, Vilma Kmitienė, Lentvario bendruomenės pirmininkė Audronė Dailidėnienė, taip pat bendruomenės nariai - mokytojos Salomėja Urbonaitė bei Renė Lučiūnienė, Kultūros rūmų administratorė Viktorija Šamatovičienė, pensininkų bendrijos ,,Bočiai“ pirmininkė Kristina Užumeckienė, projektų vadovas Gintautas Guobužas. Filmavimo grupėje pasiskirstėme pareigomis: scenaristas, režisierius, operatorius, fotografas, įgarsintojas bei asistentai. Tuomet bendromis jėgomis kibome į darbą. Porą mėnesių darėme bandymus, fotografavome, filmavome, montavome. Didžiausias darbų krūvis teko operatoriui Gintautui Guobužui bei mūsų aktoriui ir montažo padėjėjui, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto studentui Eugenijui Kornyšovui. 

Skaitmeninio pasakojimo sukūrimas reikalauja nemažai pastangų – pasakojamo dalyko supratimo, kūrybiškumo, tam tikros techninės ir programinės įrangos įvaldymo, o nufilmuoti, kad ir trumpą filmuką, pasirodo, ne taip jau ir paprasta. Viskas prasidėjo nuo idėjos ir scenarijaus, kurį filmavimo metu teko ne kartą keisti. Šiuo filmuku kviečiame visus aplankyti Lentvario miestą, susipažinti su jo turtinga istorija, paklausyti legendų ir atkreipti dėmesį į vis prastėjančią Lentvario dvaro pastatų ir parko būklę.

Visą vasarą paskyrę šiam projektui, pagaliau rugsėjo 30 d. pristatėme savo kūrinį visuomenei. Filmo ,,Lentvaris: laiko paralelės“ pristatyme dalyvavo komandos nariai ir bičiuliai, projekto ,,Bibliotekos pažangai“ administratorius Donatas Kubilius, Lentvario mokyklų atstovai, bibliotekos rėmėjai ir draugai. Visiems padovanojome filmuko versiją įrašytą į skaitmeninę laikmeną su gražiu filmuko vaizdeliu ant viršelio. Pristatę filmą savo bendruomenei, kūrybinės grupės nariai pasidalijo mintimis apie filmavimą, taip pat visi smagiai pasijuokėmė iš filmuko ,,Nepavykę kadrai“, kurį sumontavo mūsų padėjėjas Eugenijus Kornyšovas. 

Sukurtas skaitmeninis pasakojimas bus puiki mūsų bendruomenės reprezentacinė priemonė, padėsianti pristatyti mūsų miestą respublikoje ir už jos ribų. Turėdami skaitmeninio turinio kūrimo įrangą ir apmokytą komandą galėsime plačiau paskleisti informaciją apie bendruomenėje vykstančius įvykius.

Norinčius pamatyti sukurtą filmuką kviečiame apsilankyti svetainėse http://www.youtube.com/ adresu http://www.youtube.com/watch?v=x4F8pM9F4GA

Komentarai