ŠIAURĖS ŠALYS LINKSMAI

Keturioliktus metus iš eilės Lietuvos bibliotekos susiburia į šviesos ir knygos šventę – Šiaurės šalių bibliotekų savaitę, kuri šiais metais kviečia vaikus ir suaugusius į įvairius renginius, skirtus temai „Humoras šiaurėje“. Lentvario biblioteka jau septintą kartą įsilieja į Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekų gretas. Tradiciškai savaitė prasideda pirmadienio rytiniu skaitymu, į kurį šiais metais buvo pakviesti Lentvario pradinės mokyklos ketvirtokai. Vaikai sužinojo, kad visose bibliotekose, dalyvaujančiose šiame projekte, tą pačią dieną ir tą pačią valandą, žvakių šviesoje skaitoma ištrauka iš parinkto teksto. Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tikslas - priminti vaikams ir suaugusiems šią gražią tradiciją, skaitymą balsu ir istorijų pasakojimą prie žvakių šviesos, tamsiuoju paros metu. Tuo pačiu mums suteikiama proga susipažinti su Šiaurės šalių literatūriniais lobiais, kultūra, papročiais ir t.t. 


Šiais metais vaikams pasiūlyta ištrauka iš iš norvegų rašytojos Anne – Catharina Vestly knygos ,,Mortenas, senelė ir Martė“. Vaikai susipažino su rašytojos biografija, jos parašytomis knygomis. Po to klausėsi ir patys skaitė parinktą ištrauką. Vėliau vyko viktorina ,,Atspėk knygos herojų“. Mokiniai buvo suskirstyti į dvi komandas: ,,Smalsučius“ ir ,,Vaškinius pirštelius“. Jie klausėsi Šiaurės šalių autorių kūrinių ištraukų ir turėjo atspėti, apie kokį pasakos ar kūrinio herojų yra rašoma. Vėliau traukė korteles su pavaizduotais pasakų herojais ir turėjo juos suvaidinti. Abi komandos puikiai pasirodė, tačiau nugalėjo ,,Smalsučių“ komanda. Ir laimėtojai ir pralaimėtojai buvo apdovanoti saldžiais prizais.


Šiaurės šalių bibliotekos savaitę lapkričio 15 d. tęsė renginys suaugusiems. Į renginį buvo pakviesti Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos dvyliktokai su mokytoja Daiva Prakapaite. Mirgančių žvakučių šviesoje buvo skaitomas tekstas iš Mikael Niemi knygos ,,Populiari muzika iš Vitulos“. Renginio dalyviai diskutavo apie humoro svarbą gyvenime ir apie tai, ar humoras visada yra juokingas. Dalyviai sutiko, kad humoras yra labai specifinis įrankis. Jis gali būti politizuotas, asmeninis, groteskiškas, satyrinis, pašaipus ir pamokantis. Jo formos įvairios: pedagoginis pamokymas, kandžios replikos, užgaulūs išpuoliai, grubus slengas ir gryniausia pramoga. Renginio pabaigoje jaunimas pasakojo smagius anekdotus apie Šiaurę. Buvo išrinkti ir apdovanoti juokingiausių anekdotų pasakotojai. Renginį vainikavo dalyvių šypsenos ir gera nuotaika.


Komentarai