Bibliotekoje lankėsi Bilo ir Melindos Geitsų fondo Pasaulio bibliotekų programos atstovai
Gruodžio 13 dieną Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario filiale lankėsi Lietuvoje viešintys Bilo ir Melindos Geitsų fondo Pasaulio bibliotekų programos koordinatorius Jeremy Paley, organizacijos CIVIC agenda EU atstovai Robin Knowles ir Mieke Barbe, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Informacinės visuomenės plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Petuchovaitė, projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Viešosios bibliotekos yra pagrindiniai Geitsų fondo „Pasaulio bibliotekų“ programos remiamų projektų įgyvendinimo partneriai. Lietuva šioje programoje dalyvauja įgyvendindama projektą „Bibliotekos pažangai“, kuris yra skirtas suteikti Lietuvos gyventojams nemokamą prieigą prie interneto visose šalies viešosiose bibliotekose, kompiuterinio ir informacinio raštingumo pradmenis, paskatinti bibliotekų lankytojus naudotis informacinių technologijų galimybėmis. Projektas „Bibliotekos pažangai“, kurio įgyvendinimui 24 mln. litų skiria Lietuvos Vyriausybė, 35,7 mln. litų – Bilo ir Melindos Geitsų fondas ir 16,4 mln. litų – „Pasaulio bibliotekų“ programos partnerė Microsoft, savo veiklą pradėjo 2007 m. gruodį.
Programos dalyvių susitikimas ir bibliotekų lankymas yra puiki galimybė pasidalinti panašių projektų įgyvendinimo skirtingose šalyse patirtimi, apžvelgti artimiausius darbus, pasidžiaugti rezultatais. Lentvario biblioteka itin aktyviai dalyvauja projekto veiklose, dirba su įvairaus amžiaus ir socialinių sluoksnių atstovais, dalyvauja visuose projekto ,,Bibliotekos pažangai“ organizuotuose renginiuose, turi nemažai pasiekimų. Rašinių konkurse ,,Kaip tavo gyvenimą pakeitė internetas?“ lentvarietė Jelena Šakalienė tapo viena iš laimėtojų. Viktorinose ,,Protų kovos“ jaunimui ir ,,Šeimų kovos“ iškovotos pirmos vietos tarp visų Lietuvos bibliotekose dalyvavusių komandų. Lentvario bibliotekos ir bendruomenės komanda dalyvavo ,,Skaitmeninių bibliotekų ir bendruomenių pasakojimų“ konkurse. Tapome viena iš 40 bibliotekų, laimėjusių skaitmeninio turinio kūrimo įrangą: videokamerą, fotoaparatą ir priedus. Su šia įranga sukūrėme filmą ,,Lentvaris: laiko paralelės“, kurį su malonumu pažiūrėjo bibliotekos svečiai. Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė Rūta Minkevičienė pateko tarp dvylikos daugiausiai gyventojų balsų surinkusių Lietuvos bibliotekininkų - e. mokytojų. 

Susitikimo metu buvo pabrėžta, kad mūsų šaliai ir jos bendruomenėms šis projektas turėjo didžiulį teigiamą postūmį, kuris pakėlė biblioteką kaip instituciją į aukštesnį lygį. Svečiai domėjosi bibliotekos teikiamomis viešos prieigos paslaugomis, kaip veikia elektroninė vartotojų registravimo sistema VRSS ir kokia jos nauda, kaip vyksta kompiuterinio raštingumo mokymai, kokios gyventojų grupės juos lanko, kokia programa jiems yra dėstoma. Jie buvo nustebę, kad bibliotekoje yra vienintelė vieša interneto prieiga miesto gyventojams. Svečiai domėjosi ir Trakų rajone gyvenančių tautybių įvairove, jų nacionalinėmis ypatybėmis.
Projekto ,,Bibliotekos pažangai“ įgyvendinimo pabaiga – 2012 metai. Vizito metu buvo aptarinėjamos projekto tęstinumo užtikrinimo galimybės. Įvertinant socialinę ir ekonominę projekto naudą, būtų teisinga ateityje tęsti vykdomas projekto veiklas.

Komentarai