Nuo knygos iki meno

Lapkričio 23 d. Lentvario miesto bibliotekoje vyko dokumentinio filmo ,,Šokis dykumoje“ pristatymas. Filmą pristatė režisierė, scenarijaus autorė ir montažo režisierė, Agnė Marcinkevičiūtė, kuri yra sukūrusi ne vieną dokumentinį filmą-portretą, tarp jų – apie rašytojus Romualdą Granauską, Jurgį Kunčiną, Renatą Šerelytę ir Jurgą Ivanauskaitę, taip pat apie režisierių Raimondą Vabalą, apie poetą Justiną Marcinkevičių. Kiekvienas režisierės filmas yra savitas, ji naudoja įvairias technikas, norėdama pabrėžti žmogaus asmenybės vidinį grožį. Filme ,,Šokis dykumoje“ pristatomas rašytojos, dailininkės, poetės, keliautojos Jurgos Ivanauskaitės gyvenimas, kūryba ir visuomeninė veikla. Filmas papildytas vaidybiniais elementais, kuriuos atliko aktorė Birutė Marcinkevičiūtė, apsirengusi autentiškais Jurgos Ivanauskaitės drabužiais. 
 

,,Šis filmas ne tik apie rašytoją, jis apie mus visus, apie žmogaus laisvės troškimą, baimes, silpnumą ir stiprybę, ieškojimą ir atradimą, išbandymą liga, o gal tiesiog gyvenimu...“ - pristatyme akcentavo filmo kūrėja, režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.  
Jurgos Ivanauskaitės charakteryje netrūko prieštaringų bruožų, rašytoja galėjo būti švelni ir rūsti, patikli ir slapukė, rimtuolė ir lengvabūdė, nuolaidi ir užsispyrusi, o kartais net karinga. Filme Jurga Ivanauskaitė spindi dvasine stiprybe. Jos šypsena, tarytum liudija visam pasauliui, kad gyvenimas yra gražus. Humoro jausmas jai buvo geriausias ginklas kovojant su nuoboduliu ir pilkuma. Tokią, režisierės Agnės Marcinkevičiūtės dokumentiniame filme pamatėme rašytoją Jurgą Ivanauskaitę.  
Pristatyme dalyvavę, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos gimnazistai, lenkų ir rusų mokyklų vyresnių klasių moksleiviai ir mokytojai, turėjo progos artimiau susipažinti su rašytojos Jurgos Ivanauskaitės kūryba, jos trumpu ir prasmingu gyvenimu. Rašytojos gerbėjams tai buvo susitikimas su mylima autore, atvėręs nepaprastą galimybę pakeliauti jos gyvenimo ir kūrybos keliais.
Lapkričio 28 d. Lentvario bibliotekoje vyko susitikimas su žinoma aktore, viena iš Keistuolių teatro įkūrėjų, Ilona Balsyte. Energingai pradėjusi renginį aktorė pasakojo, kad dar vaikystėje daug laiko praleisdavo scenoje: dainuodavo, grodavo, šokdavo. Dabar ji – trijų vaikų mama, „Keistuolių teatro“ aktorė ir vaikučių mokytoja. Apie savo muzikos mokyklėlę ji sako: „Žaidimu ir muzika aš vaikus mokau gyvenimo.“


Į klausymą kodėl pasirinko aktorės profesiją, ji atsakė, kad nenorėjo būti aktore ir ruošėsi stoti į teisę. Tačiau nuvažiavusi į universitetą į atvirų durų dieną suprato, kad teisės nesimokys, nes tai tikrai ne jos kelias. Ji visą gyvenimą ruošėsi kitai profesijai. Pamačiusi skelbimą, kad Lietuvos valstybinėje konservatorijoje vyksta priėmimas į aktorystės kursą, iš kart apsisprendė. Aktorė papasakojo apie savo profesijos ypatumus, pasakė, kad ši profesija yra sunki ir labai įdomi, nes aktorius dirba ištisą parą, kolekcionuoja žmonių balso intonacijas, elgseną, manieras, eiseną, kuriuos vėliau galės panaudoti kuriant vaidmenis. 

Viešnia atsakė į daugybę vaikų klausimų ir pristatė ,, Keistuolių teatro “ muzikinį filmą vaikams sukurtą L. Franko Baumo pasakos "Ozo šalies burtininkas" motyvais ,,Geltonų plytų kelias". Šiame filme ji atlieka du vaidmenis: burtininkės ir fėjos. Filmas pasakoja apie mažą mergaitę Doroti, kurią didžiulė audra, sukelta piktosios burtininkės Gingemos, nuskraidino iš gimtojo Kanzaso į tolimą, paslaptingą ir nepažįstamą šalį, o namo sugrąžins Didysis Smaragdo miesto burtininkas, jeigu ji išpildys trijų būtybių karščiausius troškimus. Į Smaragdo miestą vedė vingiuotas Geltonų Plytų kelias, kupinas įvairiausių netikėtumų ir pavojų...


Aktorė palinkėjo vaikams tikėti stebuklais ir tada visos jų svajonės išsipildys!
Šie nuostabūs susitikimai su kino meno atstovais įvyko mūsų rėmėjų dėka. Projektą rėmė LR Kultūros rėmimo fondas, Trakų rajono savivaldybė, Lentvario seniūnija, UAB ,,Eniras“, ,,Rumida“ ir ,,Statybų bazė“. Taip pat dėkojame mūsų partneriams: Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijai, Lentvario Henriko Senkevičiaus vidurinei mokyklai ir Lentvario 1-ąjai vidurinei mokyklai.

Rūta Minkevičienė
Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Komentarai