Svečiuose režisierė Janina Lapinskaitė


Lentvario biblioteka įgyvendindama projektą ,,Nuo knygos iki meno“ organizavo tris įdomius susitikimus su kino meno atstovais. Susitikimuose dalyvavo trijų Lentvario mokyklų moksleiviai ir mokytojai, bei Lentvario gyventojai, besidomintys kinu. Pirmas susitikimas vyko lapkričio 16 d. su režisiere, scenariste, aktore Janina Lapinskaite.
,,Nelengvas menininko darbas, dar sunkesnis režisieriaus, reikalaujantis daug dvasinių ir fizinių jėgų. Išgyventi savo herojų gyvenimus, o paskui su jais išsiskirti kartais būna labai sunku. Jie tampa tokie artimi, kad atrodo tampi jais, pradedi tęsti jų gyvenimą. Tai ypač aktualu dokumentiniuose filmuose, kada reikia dirbti su realiais veikėjais, suprasti jų charakterį, mokėti išgirsti jų širdies balsą,“ – pradėjusi susitikimą, pasakojo režisierė Janina Lapinskaitė.
Baigusi režisūrą Lietuvos Muzikos Akademijoje, dirbo Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje. Paskutinius dešimt metų režisuoja dokumentinius filmus, rašo scenarijus, vaidina, dirba pedagoginį darbą, nuo 2002 m. Kino ir televizijos katedros vedėja. Kūrybinė filmografija - 11 dokumentinių ir vienas vaidybinis filmas, iš kurių daugelis apdovanotas tarptautiniuose festivaliuose.


Bibliotekoje susirinkęs jaunimas ir pagyvenę žmonės žiūrėjo filmą ,,Venecijaus gyvenimas ir Cezario mirtis“. Filmas pasakoja apie kaimo gyventojo, vienišiaus Venecijaus gyvenimą ir draugystę su paršeliu Cezariu. Dabartinis jaunimas turėjo progą susipažinti su savo senelių gyvenimu kaime. Visiems įsiminė Venecijaus žodžiai filmo pabaigoje: ,,Nesikark šiandien, jei gali pasikarti rytoj. Nes rytoj gal visai nereikės kartis...“

Po filmo režisierė Janina Lapinskaitė atsakinėjo į klausimus. ,,Žmogų reikia mylėti tokį, koks yra. Nesvarbu, plonas ar storas, linksmas ar atsiskyrėlis, jeigu sau patinka ir yra laimingas, jo reikalas,“ - samprotavo režisierė. Ji papasakojo, kad šis filmas galėjo turėti tęsinį, nes jos studentai labai apgailestavo dėl liūdnos Cezario baigties ir padovanojo Janinai kitą mažą paršelį, kurį nupirko iš ūkininko. O kaip Janina su savo vyru Algimantu Puipa prižiūrėjo tą paršelį daugiabučio rūsyje – galėtų būti geras scenarijus kitam filmui.

Režisierė pasakojo, kad galėtų sukurti filmą iš bet kokios situacijos, nes viską mato vaizdais ir mintyse kuria scenarijų. Ji apgailestavo, kad šiais laikais jaunimas stojantis į režisūrą per mažai skaito, nes jeigu neskaitai – neturi vaizduotės, kurios labai reikia režisieriaus darbe.

Pabaigai Janina Lapinskaitė pristatė savo paskutinį darbą ,,Miegančių drugelių tvirtovė“, pagal Jurgos Ivanauskaitės kūrybą, kuriame ji vaidina pagrindinį, Monikos vaidmenį ir taip pat dirbo kaip antroji režisierė. Visi su malonumu pažiūrėjome reklaminį šio filmo pristatymą ir su nekantrumu lauksime filmo premjeros.

Susitikimo dalyviai dėkingi Janinai Lapinskaitei už savo kūrybos pristatymą, šiltą bendravimą ir įdomų filmą.


Šį Lentvario bibliotekos projektą remia Lietuvos Respublikos Kultūros rėmimo fondas, Trakų rajono savivaldybė, Lentvario seniūnija, UAB ,,Eniras“, ,,Rumida“ ir ,,Statybų bazė“.

Antanas Dovydaitis
Lentvaris


Komentarai