METŲ KNYGĄ PAAUGLIAMS


 PRISTATĖ AUTORĖ

 GINTARĖ ADOMAITYTĖ

Sausio 18 dieną Lentvario miesto bibliotekoje vyko susitikimas su žinoma rašytoja, žurnaliste, eseiste bei vaikų literatūros tyrinėtoja Gintare Adomaityte. Ji mielai sutiko atvykti ir pristatyti savo knygą „Paklydusi pasaka“, kuri šiais metais pretenduoja tapti geriausia knyga kategorijoje ,,Metų knyga paaugliams”. Kasmet vykstanti skaitymo populiarinimo akcija ,,Metų knygos rinkimai” visada sudomina Lentvario miesto bibliotekos  skaitytojus ir jie aktyviai dalyvauja rinkimuose. Šia akcija siekiama skatinti skaitytojus atsigręžti į knygą kaip į kultūros reiškinį, domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, skatinti skaityti. Akcijos idėja - išrinkti praėjusiais metais išleistus geriausius lietuvių literatūros kūrinius trijose  knygų kategorijose - vaikų, paauglių ir suaugusiųjų.


Vilniaus universitete baigusi žurnalistikos studijas, Gintarė Adomaitytė dirbo įvairiose redakcijose. Nuo 1999-ųjų laisva rašytoja. Kuria prozą vaikams ir suaugusiems, dokumentinių bei vaidybinių filmų scenarijus, radijo pjeses. Savo tekstus skelbia kultūros savaitraščiuose ,,Šiaurės Atėnai”, ,,Gimtasis žodis” ir kt. Autorė ne kartą apdovanota premijomis už geriausias knygas vaikams ir paaugliams, o 2008 m. gavo Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premiją už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą.
Autorė vadina save gamtos žmogumi: mėgsta Lietuvos upes ir ežerus, jaučiasi laiminga klajodama miškais. Nors gyvena Vilniuje, dažnai lankosi Ignalinoje. Rašytojos namuose Vilniuje sukaupta įspūdinga biblioteka: nuo grindų iki lubų - vien knygos. Pirmoji jos perskaityta knyga buvo Hanso Christiano Anderseno ,,Pasakos”. Gintarė Adomaitytė knygas perka, dovanoja, o skolinasi net  iš penkių bibliotekų.  Jauniems skaitytojams ji pasakojo, kad gyvenime vertina amžinuosius dalykus – draugystę, meilę, ištikimybę žmonėms. Šios temos dominuoja ir jos kūryboje.


            Pristatydama knygą „Paklydusi pasaka” autorė pasakė: ,,Ši poetiška pasaka apie vardus, kuriuos turime prisijaukinti, ir apie pravardes. Apie tuos, kurie laukia ir tikisi. Apie meilę, trapias svajones ir pirmąjį bučinį. Jo herojai jau seniai suaugę, bet vis dar nuklysta į svaigias vaikystės pievas, vis dar ieško kadaise pabėgusio savo kelio. Tereikia lyg burtažodį ištarti: „Kai aš buvau mažas vaikas...” – ir pasaka atveria savo vartus”. Pati autorė nesitikėjo, kad knyga taps tokia populiari, bet labai tuo džiaugiasi. Rašytoja ragino mokinius kurti, dalyvauti įvairiuose konkursuose, būti savimi ir nebijoti pasirodyti keistam ar vaikiškam.
Susitikimo dalyviai, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos ir Lentvario Henriko Senkevičiaus vidurinės mokyklos moksleiviai ir mokytojai, uždavinėjo  klausimus, domėjosi rašytojos gyvenimu ir kūryba.
Baigdama  pokalbį  Gintarė Adomaitytė palinkėjo  jaunimui  atrasti savo knygą, bendrauti su skaitančiais ir rašančiais žmonėmis, kalbėtis  apie knygas. Tai toks pats džiaugsmas, kaip ir skaityti.


Renginio metu buvo pristatytos ir kitos rinkimuose dalyvaujančios knygos, bibliotekininkės kartu su viešnia paragino šias knygas  perskaityti ir balsuoti už labiausiai patikusias.
            Lentvario bibliotekai, pateikusiai paraišką  dalyvauti  ,,Metų knygos - 2011” rinkimuose, geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius trijose - vaikų, paauglių ir suaugusiųjų - knygų kategorijose  dovanojo „Metų knygos“ rinkimų akcijos partneris -  „Ūkio bankas“.

Komentarai