BIBLIOTEKŲ SAVAITĖS ATGARSIAI


Balandžio 23 - 29 dienomis visose Lietuvos bibliotekose vyko renginiai skirti Nacionalinei bibliotekų savaitei ,,Biblioteka: spausk Patinka!”. Savaitė prasidėjo bendru tradiciniu visų Lietuvos bibliotekų renginiu, kurio metu jos kvietė savo bendruomenės narius iš naujo atrasti garsiausių Lietuvos rašytojų kūrinius, klausytis jų ar savitai interpretuoti. 2012-ieji paskelbti Maironio metais, todėl šiemet kartu ir kitaip bibliotekos kvietė skaityti šio lietuvių tautos dainiaus poeziją.
 

Lentvario  bibliotekoje Maironio skaitymuose dalyvavo Motiejaus Šimelionio gimnazijos 5-12 klasių moksleiviai mylintys poeziją. Juos atlydėjo lietuvių kalbos mokytoja Augenija Markauskienė. Žinomiausi Maironio eilėraščiai ,,Trakų pilis‘, „Pavasaris“, „Vakaras“,  „Jūratė ir Kastytis“, „Jaunosios Lietuvos“ fragmentai iškiliai skambėjo A. Jurkevičiaus, A. Tarasevičiaus, S. Tolstych, U. Urmulevičiūtės, A. Karpičiaus lūpose.

Buvo parodytas filmas apie poetą romantiką, kuriame užfiksuoti retai publikuojami Maironio gyvenimo epizodai. Su malonumu prisilietėme prie kūrėjo gyvenimo aplinkos.
Balandžio 26 d. Lentvario biblioteka pradžiugino savo jaunuosius skaitytojus susitikimu su populiariausių vaikų knygų autoriumi Vytautu Račicku, kuris atvyko su pilnu lagaminu naujų, kvepenčių dažais knygų. Susitikimo metu rašytojas pristatė visus savo kūrinius, papasakojo, kaip atsiranda jo knygų herojai, paskaitė ištraukų iš knygų ,,Gyveno kartą Lukošiukas“, ,,Berniukai šoka breiką“, ,,Mano vaikystės ledai“, ,,Šokoladas iki pirmadienio“. Renginyje dalyvavę Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos 5-6 klasių moksleiviai mielai bendravo su rašytoju, pateikė daugybę klausimų, o Vytautas Račickas kaip tikras vaikų problemų žinovas atsakinėjo kartais rimtai, kartais su humoru.
 

27 knygas vaikams ir jaunimui išleidęs rašytojas pasakojo, kad mėgsta rašyti apie išdykėlius ir linksmus vaikus, kad jo kūriniai paremti tikromis istorijomis iš mokyklinio gyvenimo, o knygoje ,,Mano vaikystės ledai“ sudėti jo paties vaikystės nuotykiai ir įvairiausi prasimanymai. Vaikai su dideliu susidomėjimu klausėsi, ką kalbėjo jų mėgstamas rašytojas. Vytautas Račickas vaikystėje visai nemanė, jog suaugęs taps žinomu rašytoju. Jis mažas būdamas labai mėgo stebėti darbus kalvėje, norėjo tapti kalviu, kaip ir jo tėvas, tačiau likimo vingiai jį nukreipė visai kita linkme. Kaip pastebėjo vienas renginio dalyvis ,,jis tapo knygų kalviu“. Pirmoji jo knyga ,,Kaip mes mylėjome vienas kitą“ buvo skirta suaugusiems, o vėliau rašė tik mažiesiems skaitytojams. Visos jo knygos yra linksmo pobūdžio, nes liūdnomis ir nuobodžiomis knygomis vaikai nesidomėtų.
 
Rašytojas prisipažino, kad mokykloje nebuvo moksliukas, tačiau daug skaitė ir labiausiai sekėsi lietuvių kalba. Dėl to ir pasirinko lituanistikos studijas. Svečias paragino vaikus skaityti, nes skaitantys vaikai yra labiau mąstantys, kūrybingi ir išsilavinę.
Susitikimo pabaigoje visi norintys galėjo įsigyti knygų su autoriaus autografu. Biblioteka taip pat pasipildė naujomis jo knygelėmis. Dėkodami svečiui už įdomų susitikimą, palinkėjome nepamesti kūrybinės ugnelės ir nuolat mus džiuginti vis naujais kūriniais.



Balandžio 27 d. bibliotekoje vyko Lietuvos ir užsienio elektroninių duomenų bazių pristatymas. Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Daiva Klimienė išsamiai papasakojo apie duomenų bazių privalumus ir naudą. Buvo pristatytos Oxford Reference Online, Oxford Art Online, Oxford Music Online, Search.Ebscohost, Infolex.Praktika duomenų bazės ir galimybės prisijungti prie jų ne tik bibliotekoje, bet ir iš namų.

 
 Biblioteka šiandien tampa svarbia institucija žmogui, kurioje jis gali kūrybiškai spręsti aktualius gyvenime klausimus – tobulinti profesinius gebėjimus ir kompetencijas, mokytis, rasti teisinės informacijos ir idėjų savo verslo kūrimui, įdomiai leisti laisvalaikį, pagaliau mokytis visą gyvenimą.  Tad kviečiame visus atrasti kelią į savo biblioteką!

Komentarai