Kūrybinės dirbtuvės su Gintaru Jociumi
Gegužės 17 d. Lentvario bibliotekoje vyko susitikimas ir kūrybinės dirbtuvės vaikams su žinomu dailininku, knygų iliustratoriumi, karikatūristu Gintaru Jociumi. Į susitikimą atvyko Lentvario pradinės mokyklos 4-os klasės mokiniai su mokytoja Elena Petrauskaite. Renginys organizuotas pagal projektą ,,Nuo knygos iki meno“, kurį dalinai finansavo Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas. Projekto tikslas - pristatyti išskirtinio turinio ir estetikos literatūrą vaikams ir jaunimui, atskleisti dailininkų-iliustratorių kūrybą, mokyti vaikus suvokti ir suprasti meną. Kūrybinių dirbtuvių metu vaikai lavina vaizduotę, meninius gebėjimus, skatinamas jų kūrybiškumas ir savo unikalumo paieškos.



Gintaras Jocius vaikystėje labai mėgo animacinius filmukus ir piešdavo jų herojus savo draugams. Mamos paskatintas lavino savo talentą iš pradžių Vilniaus vaikų dailės mokykloje, po to Vilniaus dailės akademijoje studijavo scenografiją. Pagal aukštosios mokyklos diplomą turėjo dirbti teatre, tačiau dar bestudijuodamas nukrypo į knygų iliustravimą. Pradėjo nuo keleto linksmų paveikslėlių žurnale, kurie patiko leidėjui ir jam buvo patikėta iliustruoti T. Main Rido nuotykių knygą. 

Taip prasidėjo dailininko-iliustratoriaus karjera. Gintaras Jocius iliustravo daugiau nei pusšimtį įvairaus žanro leidinių, tarp jų žinomi kūriniai vaikams ir paaugliams: J. Marcinkevičiaus "Grybų karas" ir ,,Voro vestuvės", K. Binkio "Kiškių sukilimas" ir "Atsiskyrėlis Antanėlis", V. Petkevičiaus "Gilės nuotykiai Ydų šalyje", V. Žilinskaitės "Kelionė į Tandadriką", J. Avyžiaus "Bardo nuotykiai", A. Lindgren "Mes varnų saloje“, istorinių apysakų serija ,,Skomantas“ ir daugybė kitų. Dailininko iliustruota Skomanto knyga “Jundos lemtis” 1998 m. tapo geriausia metų knyga vaikams. Pagrindiniai jo kūrybos vertintojai yra vaikai ir piešdamas Gintaras galvoja tik apie vaikus.

Menininkas ne tik iliustruoja knygas, tačiau ir kuria komiksus, animaciją, šaržus ir karikatūras, taip pat užsiima rimtais grafinio dizaino darbais (logotipai, web dizainas, plakatai ir t. t.), tapo paveikslus, dalyvauja parodose, organizuoja meno renginius vaikams ir suaugusiems. Dailininkas yra pelnęs daugybę apdovanojimų tapybos ir karikatūrų konkursuose. Jis yra žinomas ne tik Lietuvoje, tačiau ir JAV. Gyvendamas Naujajame Džersyje, taip pat piešė, organizavo parodas, kartu su savo draugu, dailininku Rolandu Kiaulevičiumi įkūrė dailės teatrą ,,GiRo“. Vaidinimai su dailės, teatro ir muzikos elementais turėjo didelį pasisekimą, ypač  JAV lietuvių bendruomenėje.



Renginio metu Gintaras Jocius trumpai apžvelgė savo iliustruotas knygutes, apsistodamas ties visiems žinomo J. Marcinkevičiaus ,,Grybų karo“. Vaikai sužinojo, kaip atsiranda knygos iliustracijos:  iš pradžių sukuriami herojai, piešiami eskizai, po to sukuriamas fonas ir skaitmeniniu būdu herojai perkeliami ant fono. Jie išmoko iš dviejų rutuliukų nupiešti zuikį, lapę, ežį, meškiuką, ančiuką ir kitus herojus. 

Po to buvo mokoma piešti grybus ir juos personalizuoti, nes grybai turi savo gyvenimą,  tarp jų yra ir blogiečių ir geriečių, yra vyrų ir moterų, grybai vaikšto, šoka, kariauja ir t.t. Dailininkas negailėjo patarimų vaikams, ne tik pamokė piešti, perteikti judesį ant popieriaus lapo, bet ir parodė tikrą fokusą, o pabaigoje visi gavo dovanų po knygelę ,,Ką pamiršo Vukas?“ su autoriaus autografu ir norimu piešinuku, o biblioteka pasipildė naujomis knygomis ir dviem ,,Grybų karo“ reprodukcijomis.



Užbaigdamas renginį Gintaras Jocius patarė vaikams išbandyti kuo daugiau užsiėmimų ir ieškoti savo pašaukimo, nes nėra nieko geriau už mylimą darbą.

Komentarai

Rašyti komentarą