Svečiuose – dailininkė Lina Dūdaitė
Tęsdami projekto ,,Nuo knygos iki meno“ veiklas, Lentvario bibliotekos darbuotojos organizavo susitikimą ir kūrybines dirbtuves su dailininke, dizainere ir knygų iliustruotoja Lina Dūdaite. Renginyje dalyvavo Lentvario Henriko Senkevičiaus vidurinės mokyklos 3-4 klasių moksleiviai. Lina Dūdaitė yra laikoma viena ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos dailininkių. Ji turi savitą, išsiskiriantį piešimo stilių. Menininkė jau yra iliustravusi 6 knygas vaikams. 2010 m. dailininkė įtraukta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) garbės sąrašą už iliustracijas knygai „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“. Taip pat yra pelniusi apdovanojimus už iliustracijas knygoms „Kaukučių šeimynėlė“ ir  „Pasakos. Broliai Grimai“.

                    
  Užaugusi menininkų šeimoje, Lina nuo vaikystės neapleido pašaukimo piešti. Lankė meno mokyklą, po to baigė grafinį dizainą Kauno Dailės Akademijoje. Daug metu dirbo žurnale ,,Penki“. Šiuo metu Lina dirba dizainere ir knygų iliustruotoja. Renginio dalyviai domėjosi, kaip dailininkė pasirenka knygas iliustravimui. Pasirodo ji ne visada imasi šio darbo. Iš pradžių perskaito pasiūlytą knygą ir tada nujausdama, kad knyga jai tinka, pradeda kurti iliustracijas.

 Dailininkės mėgstamiausi knygų herojai yra Muminukai ir Mikė Pūkuotukas, o iš lietuvių dailininkų jai labai imponuoja Kęstučio Kasparavičiaus kūryba. Tačiau Lina nenori būti panaši i kažką, net jei tai jai labai patinka. Ji nori kurti savo pasaulį ne iš kitų, o iš savo patirties ir pajutimo. Savo kūryboje dailininkė naudoja klasikinį piešimo būdą ir technikas (guašas, akvarelė, pieštukas). Jos kruopščiai išpieštos iliustracijos patraukia ne tik mažųjų bet ir suaugusių dėmesį. Dailininkė visada mylėjo knygas ir norėjo jas iliustruoti. ,,Iliustracija  - tai rūbas, su kuriuo pasaka išleidžiama pasižmonėti“ – sako Lina Dūdaitė.


                     
 Renginio metu dailininkė padėjo vaikams kūrybiškai atsiskleisti, išlaisvinti savo vaizduotę, pasinerti į fantazijų šalį. Ji pristatė Luiso Sepúlvedos knygą „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti” ir pasiūlė nupiešti katiną. Visi piešė savo turimus arba įsivaizduojamus katinus. Kiekvienas norėjo parodyti savo piešinuką dailininkei ir pasitarti su ja. Lina negailėjo vaikams pagyrimų ir patarinėjo piešti tai, ką jauti.



Atsisveikindama Lina Dūdaitė pasakė: ,,Labiausiai norėčiau, kad vaikai mylėtų knygas ir kad ta meilė užaugtų kartu su jais. Knygos – labai svarbi žmonijos dalis, be kurios realybė taptų plokščia ir ribota.“


Komentarai