DISKUSIJA ,,SUOMIJOS IR ŠVEDIJOS YPATUMAI"

Lapkričio 13 d. Lentvario bibliotekoje vyko diskusija ,,Suomijos ir Švedijos ypatumai“, skirta Šiaurės šalių bibliotekų savaitei. Renginyje dalyvavo Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai kartu su etikos mokytoja Daiva Prakapaite.
                      Renginys prasidėjo ištraukos iš suomių rašytojo Miika Nousiainen knygos ,,Avietinių laivelių kapitonai“  skaitymu prie simbolinės žvakių šviesos. Gimnazistai  skaitė ir interpretavo tekstą, kurio pagrindinis herojus suomis Miko Virtanenas  nebenori būti suomis. Nebenori būti tylus ir susimastęs tipas, kenčiantis nuo visokių baimių ir nepasitikėjimo savimi. Vietoje to jis trokšta būti švedas ir apsigyventi geriausioje visame pasaulyje šalyje – Švedijoje. Knygoje nušviečiamos problemos, galinčios iškilti į kitą šalį gyventi išvykusiam žmogui bei tam, kurio identitetas blaškosi tarp dviejų tautybių. Čia taip pat pašiepiami tiek suomiai, tiek ir švedai, tačiau visai ne piktai, o nuotaikingai ir švelniai.

                    
  Ištrauka paskatino jaunimą diskusijai: kuo geriau būti suomiu ar švedu?
                      Gimnazistai pasidalino į dvi komandas, vieni atstovavo Suomijai, kiti – Švedijai. Su dideliu entuziazmu jie gynė savo nuomonę, įrodinėjo kurioje šalyje geriau ir kodėl gyventi, tuo parodydami savo žinias, apsiskaitymą, išradingumą, humoro jausmą, drąsą, sugebėjimą diskutuoti ir argumentuoti. Buvo nagrinėjamos įvairios sritys,  pradedant nuo klimato, gyvenimo lygio, švietimo, kultūros, ekologijos, baigiant suomiška pirtimi, švedišku stalu, Kalėdų seniu ir elniu su šviečiančia nosimi. Pritrūkus tikrų istorinių faktų, gimnazistai pasitelkdavo gudrumą ir fantaziją, kad kuo geriau atstovauti pasirinktai šaliai. Besibaigiant diskusijai  prieita išvados, kad abi šalys yra labai panašios ir tuo pačiu skirtingos. 

                     
 Renginys puikiai atskleidė šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės temą - ,,Įvairialypė šiaurė“.

Komentarai