Užgavėnės bibliotekoje


                      ,,Žiema, žiema, bėk iš kiemo“ – taip varome įgrisusią žiemą per Užgavėnes, juk šios šventės tikslas prisišaukti ilgai lauktą pavasarį. Užgavėnės švenčiamos likus 46 dienoms iki Velykų, toliau prasideda gavėnia, tai septynių savaičių pasninkas ir atgailos laikas. Užgavėnės neįsivaizduojamos be kaukių ir žaidimų, tai savotiškas karnavalas, kurio metu siautėja žydai, čigonai, daktarai, raganos, velniai, giltinės, ožiai, gervės...
                    
  Vasario 8 d. Lentvario miesto bibliotekoje vyko popietė ,,Gaminame Užgavėnių kaukes“. Į renginį atėjusius Lentvario pradinės mokyklos ketvirtokus su mokytoja Saulena Jakaityte pasitiko persirengėliai - Lašininis, Čigonė ir Daktarė. Popietės metu mokinukai susipažino su Užgavėnių tradicijomis: kokie valgiai valgomi, kokios gaminamos kaukės, kodėl sudeginama Morė, dėl ko kaunasi Lašininis su Kanapiniu. O kad žiema išsigąstų, reikia triukšmauti, siausti, šokti, trypti ir būtina turėti kuo baisesnes ir ryškesnes kaukes. Todėl vaikai buvo pakviesti į kūrybines dirbtuves, kur galėjo susikurti kiekvienas sau patinkančią kaukę. 


Visi turėjo galimybę pademonstruoti savo sugebėjimus, fantaziją, kūrybingumą. Kūrybinio proceso metu Daktarė paskaitė ,,Užgavėnių pasaką“ apie du mažus kaimelius – Pupinukų ir Žirniukų  ir  jų  pastangas išvarant žiemą. Kol mokinukų nutapytos kaukės džiuvo, Lašininis ir Čigonė pakvietė vaikus pažaisti tradicinių Užgavėnių žaidimų: ,,Blynų mėtymas į keptuves“ ir ,,Gaidžių peštynes“. Mėtyti blynus nelabai sekėsi, žaidimas baigėsi lygiosiomis, o peštynės labai visiems patiko, galima buvo žaisti be galo. Bežaidžiant kaukės išdžiuvo, vaikai jomis pasipuošė ir sušoko ratelį ,,Čimdžir rimdžir šakar makar“. Po renginio vaikai užsidėję kaukes ant veido linksmi patraukė namo. 
                      Dėkojame mūsų skaitytojui Aloyzui Zdanevičiui už pagalbą organizuojant renginį.



Komentarai