KOL MIEGA DUKRYTĖ…

,,Kartais žmogui norisi pabėgti nuo kasdienių rūpesčių, atsipalaiduoti ir nors kelioms akimirkoms nuklysti ten, kur sielai miela ir ramu,” -  kalbėjo Jevgenija Julmasova per savo darbų parodos ,,Kol miega dukrytė…” atidarymą, kuris vyko balandžio 16 dieną Lentvario miesto bibliotekoje. Čia eksponuojami jos siuvinėti  kryželiu paveikslai: ,,Afrikietė. Auksinis smėlis”, ,,Dievo gėlė”, ,,Pavasaris”, ,,Saulės gėlės”, ,,Sielos harmonija”, ,,Olandijos namukai”, ,,Dukrytė” ir kiti darbai. Aplankyti parodą atėjo autorės bendradarbiai, draugai, pažįstami, bendruomenės nariai. 


Jevgenija Julmasova gimė Kaliningrade. Nuo trijų metukų su šeima apsigyveno Lietuvoje. Čia užaugo, baigė Trakų vidurinę mokyklą. Lietuva tapo jos antroji tėvynė. Šiuo metu Jevgenija gyvena Jovariškėse, Trakų rajone, apsupta nuostabios gamtos, ant ežero kranto. Visa tai įkvėpia ją kurti tokius pasakiškai gražius darbus, reikalaujančius nepaprasto kruopštumo ir kantrybės. Į kiekvieną paveikslą ji įdeda dalelę savo sielos ir rankų šilumos. Nuo vaikystės Jevgenija mėgsta rankdarbius, ji ne tik siuvinėja, bet ir namus puošia savo siutomis užuolaidomis, rankšluoščiais, pagalvėlėmis. Laisvalaikio turi labai mažai, todėl stengiasi kuo daugiau laiko praleisti su savo mažąja dukryte Anastasija. Siuvinėjimu kryželiu pradėjo domėtis, kai laukėsi dukrytės, o išėjus motinystės atostogų atsirado daug laisvo laiko. Visą šiam pomėgiui reikalingą medžiagą ji surado internete: schemas siuvinėjimui, kur nupirkti reikalingas priemones, patarimus, bendraminčius ir t. t. 


Šiuo metu Jevgenija dalyvauja siuvinėjimo projekte - žaidime, kuris vadinasi Round Robin. Žaidime gali dalyvauti bet koks dalyvių skaičius. Jie kartu nusprendžia kokią temą pasirinks, kokio dydžio paveiksliukus siuvinės, ant kokio audinio, koks vieno paveiksliuko siuvinėjimo terminas, koks perdavimo (siuntimo) kitiems dalyviams eiliškumas. Tas, kuris pradeda siuvinėjimą nusprendžia, ar kiti dalyviai po savo išsiuvinėtu darbu pasirašo ar ne. Galutinis variantas apsigyvena pas tą, kuris jį pradėjo. Jevgenija susidomėjo šiuo projektu ir jo dėka jau turi vieną išsiuvinėtą paveikslą, kuris vadinasi ,,Dievo gėlė”. Renginio metu Jevgenija parodė darbą, kurį turi užbaigti ir siųsti projekto dalyvei iš Amerikos. Šį kartą projekte dalyvauja rankdarbių mėgėjos iš penkių šalių: Amerikos, Anglijos, Rusijos, Latvijos ir Lietuvos. Jevgenija džiaugiasi šiuo projektu, nes turi galimybę bendrauti su bendraminčiais iš kitų šalių, dalintis patirtimi ir kūryba. 


Parodos atidarymo metu auksarankė mielai bendravo su lankytojais, atsakinėjo į klausimus, rodė savo nebaigtus darbus, aiškino, kaip pasirinkti siūlus, medžiagas ir kitas priemones. Paklausta, ką reikia turėti norint sukurti tokius paveikslus, Jevgenija šypsodamasi atsakė: ,,Visų pirma kruopštumo, kantrybės, didelio noro ir dar pinigų, nes šis pomėgis nemažai kainuoja”.  Vieno paveikslo siuvinėjimas užtrunka apie tris mėnesius. Visi darbai jai vienodai mieli ir brangūs, kaip mamai savo vaikai ir nei su vienu dar kol kas nenorėų skirtis. Pats brangiausias paveikslas - ,,Dukrytė”, išsiuvinėtas pagal schemą, kurią sukūrė dizainerė pagal dukros Anastasijos fotografiją.



 Parodos lankytojai žavėjosi visais darbais, klausė patarimų ir linkėjo autorei geros kloties. Šiuo metu Jevgenija apie savo darbų pardavimą negalvoja, gal kada nors… Šis darbas jai teikia emocinį pasitenkinimą ir sielos atgaivą. Tai užsiėmimas, kuriam negaila nei akių, nei pirštų, nei laiko. ,,Jei prieš einant miegoti nepadaryčiau nors kelių dyksnelių, turbūt neužmigčiau,” - juokauja Jevgenija.
Jevgenijos Julmasovos darbų paroda vyks iki gegužės 20 d. Maloniai kviečiame apsilankyti ir pasigrožėti nuostabiais darbais.

Komentarai