GĖLĖMIS  PRAŽYDUSI  BIBLIOTEKA




Spalio 17 dieną Lentvario miesto bibliotekoje atidaryta autorinė Raisos Valiukevič tapybos darbų paroda ,,Gamtos žavesys”. Su parodos autore susipažinome, kai ji atėjo į biblioteką į kompiuterinio raštingumo mokymus. Tada ir sužinojome, kad Raisa laisvalaikiu užsiima tapyba ir namuose turi nemažai nutapytų paveikslų. Autorė yra meniškos sielos žmogus, visada siekiantis grožio ir estetikos. Šioje parodoje eksponuojami vėliausiai menininkės sukurti darbai.

                     
 Raisa gimė ir užaugo Lentvaryje. Baigė Lentvario vidurinę mokyklą, dirbo siuvimo fabrike ,,Lelija”, vėliau Trakų buitinio aptarnavimo kombinate moteriškų drabužių siuvėja. Įgijusi sukirpėjos šeštąją kategoriją, pradėjo dirbti teatrinėse gamybinėse dirbtuvėse Vilniuje. Ji visą gyvenimą dirbo žmonių mylinčių meną labui. Jos sukurtus proginius, koncertinius drabužius dėvėjo ir tebedėvi daugelis žinomų Lietuvos aktorių, dainininkų, atlikėjų. Jau 20 metų garsi operos solistė, tarptautinių konkursų laureatė Judita Leitaitė puošiasi Raisos sukurtomis koncertinėmis suknelėmis. Į savo draugės parodos atidarymą Judita taip pat atvyko dėvėdama puošnų Raisos sukurtą koncertinį kostiumėlį. Dainininkė pradžiugino parodos lankytojus atlikdama keletą gražių muzikinių kūrinių.

                            
 Raisa pristatė savo darbų parodą, mielai atsakė į visus klausimus. Tapyti pradėjo prieš šešis metus. Kaip nepamirštamas atradimas Raisai buvo pažintis su lentvariete dailininke Ana Kudriašova, kuri supažindino ją su aliejine tapyba, pasidalino tapymo, gruntavimo, dažų paruošimo įgūdžiais ir ypatybėmis. Raisa suprato: ,,Jeigu žmoguje yra kūrybos daigas, tai jis anksčiau ar vėliau išsiskleis. Tačiau tam reikia pasiryžimo, atkaklumo ir pasišventusio darbo”.

                    
  Nemaža dalis jos paveikslų nutapyta floristine tematika. Tai sodo ir lauko gėlės, natiurmortai: ,,Pražydo žibuoklės”, ,,Septyniolika rožių”, ,,Gėlių fiesta”, ,,Violetinė rapsodija”, ,,Rudens gėlės”. Kaip sako pati parodos autorė, gėlių pasaulis – stebuklingas pasaulis, įtraukiantis į save gausybę spalvų, formų ir derinių. Gėlių pasaulyje galima įžvelgti įvairių nuotaikų ir prasmių.

                      Nesunku pastebėti, kad menininkės paveiksluose beveik vien gamtos vaizdai. Ji yra sukūrusi keletą nuostabių peizažų: ,,Vėlyvas ruduo”, ,,Krioklys – karalius”, ,,Tyli naktis”, ,,Miško pasaka” ir kt. Jos darbuose  matyti ir išgyventi daiktai bei vietovės, teptuku išreikštos emocijos, sapnai, prisiminimai, nuotaikos bei baimės. Autorė bando parodyti mums, kokia graži yra žemė, jos gamta ir pažadinti mumyse geresnius jausmus.

                     
 Raisa visada svajojo, kad jos pirmoji autorinė paroda vyktų gimtajame Lentvaryje ir jos svajonė išsipildė. Lentvario biblioteka laukia parodos lankytojų iki gruodžio 1 dienos.


Komentarai