Kvapų ir geros nuotaikos terapija bibliotekoje


Ankstyvo rudens popietę Lentvario miesto bibliotekoje susirinko žmonės besidomintys masažo galimybėmis ir poveikiu žmogaus sveikatai ir organizmui. Paskaitą vedė miela, šilta, visada besišypsanti, auksines rankas turinti, mielai patarimus dalijanti lentvarietė, masažistė Julija Kostevič.
 Julija gyvenime yra išbandžiusi ne vieną profesiją, baigusi socialinius mokslus. Tačiau pasiblaškius šen bei ten, sugrįžo prie savo šeimos šaknų. Jos senelė taip pat yra garsi ir žinoma medikė, masažo specialistė. Savo paskaitą Julija pradėjo nuo masažo istorijos ir jo ištakų. Remiantis paskutinių dviejų dešimtmečių duomenimis, paaiškėjo, kad masažas senovės Kinijoje buvo žinomas jau 2500 metų prieš mūsų erą. Renginyje buvo pristatytos masažo rūšys ir priemonės, kurios padeda  efektyviai atlikti masažą. Julija pasakojo apie klasikinį masažą, holistinį, segmentinį, medaus, anticeliulitinį, vakuuminį ir kitus. Ji patarė, kad masažą reikėtų taikyti kartu su sveika mityba, mankšta ir aišku gera nuotaika. Jam atlikti reikėtų sukurti jaukią ir saugią aplinką su relaksacine muzika, apšvietimu ir kvapų terapija. Tada tikrai bus pasiektas norimas ir laukiamas rezultatas. Kad pasiektų gerą rezultatą, masažistė turi būti labai gera psichologė, nuodėmklausė ir patarėja.   
 Julija pristatė  eterinius aliejukus ir išsamiai papasakojo apie kiekvieno naudą ir reikšmę mūsų organizmui. Leido kiekvienam pajusti eterinių aliejų kvapų gamą. Sužinojome daug naudingos informacijos apie arbatmedžių, čiobrelių, eukaliptų, kedrų, levandų, melisų, rozmarinų, citrinų, mėtų ir kitus eterinius aliejus. Arbatmedžių aliejus - puikus antiseptikas, dezinfekuoja žaizdas, gelbsti susirgus kvėpavimo takų ligomis, puikiai saugo nuo kraujasiurbių vabzdžių. Čiobrelių eterinis aliejus stiprina imuninę sistemą, skatina kraujo apytaką, tonizuoja nervų sistemą, aktyvina protinę veiklą, kelia apetitą, gerina skrandžio veiklą. Dar šis aliejus naudojamas inhaliacijoms, yra puiki antiseptinė priemonė gydant peršalimo ligas, dantenų uždegimą. Eukaliptų aliejus, Kedrų eterinis aliejus, Levandų aliejus, Melisų eterinis aliejus - nuostabūs antidepresantai. Jie teikia energijos, gyvybingumo, veržlumo, stimuliuoja smegenų veiklą. Šiuos aliejus tinka vartoti karščiuojant, migrenai, nudegimams, padeda ir nuo nemigos bei priešmenstruacinio sindromo. Naudojami aromatinėse lempose eteriniai aliejai puikiai dezinfekuoja patalpas, gerina namų atmosferą. Levandų aliejus malšina sąnarių ir raumenų skausmus. O patalpoje aromaterapinės žvakidės ar lempos skleidžiamas levandų kvapas malšina galvos skausmą ir nemigą. Melisų eterinis aliejus itin teigiamai veikia širdį, mažina stiprų jos plakimą. Mėtų eterinis aliejus gerina tarpusavio santykius, padeda lengviau įveikti ligas. Lengvina atsikosėjimą bei astmos priepuolius, aktyvina inkstų veiklą, mažina sąnarių skausmus, migreną. Naudojamas nuo odos grybelių ir egzemos, slopina įvairaus pobūdžio skausmus, lengvina kvėpavimą. Dėl itin gaivaus kvapo mėtų eterinis aliejus vertinamas kvepalų, muilų, kosmetikos gamyboje, puikiai tinka gaivinti patalpų orą. Vonios su pušų aliejumi atgaivina suglebusią, pavargusią odą. Rozmarinų eterinis aliejus atgaivina emocijas, teikia žvalumo, energijos. Citrinų eterinis aliejus naudojamas namų orui dezinfekuoti, nemaloniam patalpų kvapui naikinti, puikiai gelbsti nuo kandžių. Julija Kostevič patarė naudoti tik natūralius ir aukštos kokybės eterinius aliejus. Naudojant eterinį aliejų pirmąkart reikia atlikti jautrumo testą: atskiesti eterinį aliejų augaliniu aliejumi, patepti vidinę riešo pusę. Jei per 12 valandų nepasireiškia jokia odos reakcija, vadinasi, eterinį aliejų galima naudoti. Eterinis aliejus teigiamai veikia ne tik žmogaus kūną, jo savijautą, bet ir energetiką. Meditacijoms bei patalpų orui gaivinti kelis lašus eterinio aliejaus geriausia įlašinti į vandenį aromatinėje lempoje. Julija pamokė kaip pasidaryti gaiviklį, minkštiklį drabužiams skalauti  (1v.šaukštas acto ir porą lašų patinkančio eterinio aliejaus), mielai atsakė į susirinkusiųjų klausimus ir palinkėjo visiems patirti masažo ir aromaterapijos teikiamus malonumus.

Komentarai