Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Lentvaryje

                     Lapkričio 11 dieną Lietuvoje prasidėjo šešioliktoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, skatinanti puoselėti skaitymą balsu, šiaurėtiškas pasakojimo tradicijas ir literatūrą. Šių metų tema ,,Žiema Šiaurėje". Pirmasis sniegas, palengva užklojantis baltu, žėrinčiu patalu žemę, nuostabūs kraštovaizdžiai, slidės, rogutės, poledinė žūklė, senis besmegenis ir žinoma tamsūs ilgi vakarai su knyga rankose.

 Lentvario miesto biblioteka ir jos lankytojai jau devintą kartą dalyvauja šiame projekte. Kai į mūsų šalį atkeliauja pats tamsiausias metų laikas, mes susėdame ratu, uždegame žvakutes ir skaitome knygą arba klausome pasakojimų, legendų ir  istorijų.


,,Šviesos ir žodžio“ šventėje vaikams, dalyvavo Lentvario pradinės mokyklos 3a ir 3b klasės mokiniai su mokytojomis Vida Blusiene ir Jolanta Sadochiene. Vaikai skaitė ir vaidino organizatorių parinktą tekstą iš Ingos Borg knygos ,,Žiema su Plupu". Inga Borg yra žinoma švedų rašytoja ir dailininkė. 1955 metais pasirodė jos debiutinė knyga ,,Plupas ir šiauriniai elniai“. Po to ji parašė ir iliustravo dar 24 knygas apie Plupą bei 15 kitų knygų vaikams. ,,Žiema su Plupu“ buvo išleista 1982 metais. Plupas yra mažas nematomas žmogeliukas mėlynais plaukais, raudona nosimi ir oranžiniu šaliku. Ingos Borg knygos apie Plupą ir jo draugus turi didelį pasisekimą Šiaurės šalyse, deja į lietuvių kalbą jos dar nėra išverstos. Vaidinimui bibliotekos darbuotojos paruošė gražias dekoracijas, ryškius kostiumus ir linksmą muziką. 

Vėliau vyko viktorina ,,Šiaurės šalių gamtos ypatybės". Vaikai atsakinėjo į klausimus apie gamtą, gyvūnus, klausėsi ir bandė atspėti gyvūnų ir paukščių balsus iš garso įrašo. Vaikai sužinojo daug naujų ir įdomių faktų apie šiaurės gamtą. Aktyviausi dalyviai buvo apdovanoti prizais.
Lapkričio 12 d. bibliotekoje vyko popietė-diskusija ,,Žiemos pramogos Šiaurės šalyse", kurioje   dalyvavo Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai su etikos mokytoja Daiva Prakapaite. Renginio pradžioje buvo pristatyta Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja, papasakota apie dailininką sukūrusį plakatą - danų menininką Esben Hanefelt Kristensen, pristatyta norvegų rašytojo Tarjei Vesaas knyga ,,Ledo pilis". Šio rašytojo kūriniai yra išversti į 28 kalbas. Deja lietuvių kalba kūrinių nėra. Tarjei Vesaas buvo apdovanotas įvairiomis premijomis, o 1964 metais už romaną ,,Ledo pilis“ jam skirta Šiaurės Tarybos literatūros premija. Spragsint žvakelėms mokiniai skaitė ištrauką iš knygos. Kartu su pagrindine heroje Sise, vieną nuostabią žiemos dieną leidosi į kelionę po mišką ir atsidūrė prie ledo pilies... 

Vėliau moksleiviai pasakojo apie žiemos pramogas paplitusias Šiaurės šalyse: ledo viešbučius, pasivažinėjimą šunų kinkiniais, grožėjimąsi Šiaurės pašvaiste ir maudynes geizeriuose. Sužinojo daug įdomybių apie neįprastas mums pramogas ir daug kitų dalykų susijusių su šiauriečių gyvenimu. Labiausiai moksleivius nustebino faktas, kad islandai neturi pavardžių, o danai turi paprotį - prie ,,neženoto“ 30-ečio kavalieriaus namo padėti statinę, ant kurios dideliais skaičiais parašyta 30. 
Kviečiame jaunimą domėtis Šiaurės šalių literatūra ir kultūra, dalyvauti mūsų renginiuose ir nepamiršti knygos.

Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Lentvario filialo vyr. bibliotekininkės Viktorija Muraško ir Vilma Kmitienė

Komentarai