Svečiuose teatras ,,Žalia varna”


Gegužės 15 d. Lentvario miesto bibliotekoje svečiavosi aktorė, režisierė, rašytoja, teatro pedagogė, lėlių teatro ,,Žalia varna” vadovė Aurelija Čeredaitė.

 Mažieji bibliotekos lankytojai stebėjo ir kartu dalyvavo interaktyviame spektaklyje-žaidime ,,Peliukas Antanas”. Spektaklis sukurtas pagal Aurelijos Čeredaitės pasakų knygą ,,Tinginė ragana”. Jis prasideda ,,Delniukų pasaka”, vėliau į veiksmą įsijungia šluota Fantazija, šaukštas Karalius, virtuvinė kempinėlė - varlė ir peliukai - šluostės su uodegėlėmis. Muziką spektakliui sukūrė Arnoldas Gurinavičius.


 ,,Peliuko Antano" spektaklis apdovanotas už geriausią režisūrą Alytaus tarptautiniame lėlių teatrų festivalyje ,,Aitvaras" 2003 m., o tarptautiniame Armėnijos festivalyje ,,Pasakų dienos" A. Čeredaitė buvo pripažinta geriausia festivalio lėlininke. Spektaklis dalyvavo tarptautiniame Italijos lėlių teatrų festivalyje ,,Buratini", tarptautinėje Turino knygų mugėje bei mokytojų konferencijoje Čikagoje.

Aurelija Čeredaitė mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius savo kūryba džiugina daugiau nei dvidešimt metų. Ji ne tik kuria spektaklius, bet ir veda seminarus, kūrybines dirbtuves, teatralizuotus knygų pristatymus, interaktyvius skaitymus, dalyvauja projektuose ir kūrybinėse vasaros stovyklose vaikams, stato spektaklius mokyklose. Nuo 2006 m. ji – Lietuvos lėlininkų organizacijos (UNIMA) prezidentė o 2012 m. LR kultūros ministerija Aurelijai Čeredaitei įteikė premiją už edukacinius darbus su vaikais ir jaunimu. 

            Literatūriniai Aurelijos Čeredaitės tekstai žurnaluose ir dienraščiuose skelbiami nuo 1993 m., bet jau prieš tai rašė pjeses lėlių teatrui, eilėraščius ir dienoraštį. Į klausimą, kodėl teatras pavadintas ,,Žalia varna”, Aurelija atsakė: ,,Todėl, kad turėjau žalią varnos lėlę, iš kurios kiaušinių išsirita pasakaitės“. Su šia lėle-varna ji dalyvavo televizijos laidoje, o dabar ji pradeda kiekvieną šio teatro spektaklį.
         Aurelija mano, kad  lėlių teatras kilo iš vaikų noro žaisti su lėlėmis. Režisierė kuria savo teatrą iš medinių šaukštų, plastikinių butelių, šluotų, gamina lėles iš įvairiausių medžiagų: popieriaus, porolono, papjė mašė, audinių. Spektaklio metu vaikai kartu su aktore žaidė, dainavo, plojo, šokinėjo, gaudė lietaus lašelius, vaidino morkas ir agurkus. Daugeliui tai buvo pirma teatro pamokėlė ir pirma pažintis su lėlių teatru. 

            Vaidindami ir žiūrėdami spektaklius vaikai išmoksta bendrauti, reikšti savo jausmus, herojaus lūpomis išsakyti tai, kas jiems aktualu. Teatrinė veikla yra puiki galimybė išreikšti, atrasti, išbandyti save kuriamose situacijose, įvairiose aplinkybėse, tiesiog žaidžiant teatrą. Edukacinėje programoje vaikas ar jaunuolis tampa ne pasyviu stebėtoju, klausytoju, bet aktyviu dalyviu. 

           Bibliotekos lankytojai, maži ir dideli buvo sužavėti šios kūrybingos, profesionalios ir žavios kūrėjos spektakliu.
Renginys vyko pagal tęstinio kultūros projekto ,,Nuo knygos iki meno” veiklas. Šiais metais mūsų projektas yra skirtas Teatro metams, o teatro menas yra neįsivaizduojamas be literatūros kūrinių. Projektą remia LR Kultūros rėmimo fondas, Lentvario įmonės ,,Rumida“ ir ,,Gijona“.
                       

Komentarai