Kiekviename iš mūsų gyvena žuvėdra Džonatanas


                      2014 metai paskelbti Teatrų metais, tad Lentvario miesto bibliotekos tęstinis kultūros ir meno projektas ,,Nuo knygos iki meno“  šį kartą skiriamas teatro menui.              
  Projekto tikslas - sudaryti Lentvario miesto ir jo apylinkių gyventojams, ypač vaikams ir jaunimui, socialinės atskirties grupių gyventojams, galimybę pažinti profesionalųjį meną, jį suprasti, vertinti, siekti asmenybės tobulėjimo. Teatrai atlieka didelį vaidmenį ugdant jaunimo ir vaikų meninio pasaulio suvokimą, teatrų dėka žmonės turiningai ir kultūringai praleidžia laisvalaikį. Teatrai moko tolerancijos, tikėjimo, kantrybės, bendravimo, formuoja estetinį požiūrį į meną, atlieka svarbų edukacinį vaidmenį.
            
 Birželio 4 d. Lentvario seniūnijos salėje teatro ir kino aktorė Doloresa Kazragytė ir klarnetininkas Valdas Andriuškevičius pristatė edukacinę programą jaunimui - monospektaklį ,,Džonatanas Livingstonas – Žuvėdra“, sukurtą pagal amerikiečių rašytojo Ričardo Bacho apysaką. Tai alegoriniu stiliumi parašytas pasakojimas apie mus supančius dalykus: draugystę, laisvę, meilę ir atleidimą. Knygos veikėjai – pajūrio žuvėdros, kurių elgesys labai primena žmonių elgesį. Kūrinys sukelia norą pasikeisti, būti kitokiam, stengtis, kad ir pasaulis būtų kitoks, kad jame būtų daugiau teisybės.

                      Doloresa Kazragytė sukūrė daug puikių vaidmenų Lietuvos nacionaliniame dramos ir Kauno dramos teatruose, už kuriuos pelnė ne vieną apdovanojimą. Šiuo metu aktorė nebedirba teatre, ruošia kūrinių  improvizacijas, skaito poeziją, kurią labai mėgsta, dirba radijuje, dubliuoja filmus, dalyvauja kultūrinėse-edukacinėse programose ir projektuose. Jos atliekami kūriniai: Ričardo Bacho ,,Džonatanas Livingstonas - Žuvėdra“ ir  Antuano de Sent-Egziuperi ,,Mažasis princas“ yra žinomi visame pasaulyje, juos parašę autoriai yra abu lakūnai.  Galbūt dėl to ir jų kūriniai yra apie skrydį, dangų, laisvę, apie tai, kas yra daugiau negu paprasta egzistencija.

                      Doloresa Kazragytė yra ne tik aktorė, bet ir rašytoja, parašiusi ir išleidusi septynias knygas. Rašo apie tai, ką mato, ką prisimena iš vaikystės nutikimų, apie aktoriaus darbą, scenos menininko kasdienybę, kelia gyvenimo prasmės klausimus ir sako, kad tai daro savo malonumui.
                      Lentvario jaunimui ji palinkėjo ne tik skraidyti, bet ir rašyti. ,,Kiekviename iš mūsų gyvena žuvėdra Džonatanas, visi mes esame laisvi, kiekvienas turime pasirinkimo laivę“ – sakė aktorė. Jos skaitomame kūrinyje kalbama apie dvasinę laisvę, kuri mums duodama kiekvieną dieną, kaip mums pasielgti mes pasirenkame patys. Kasdieniniame gyvenime yra labai sunku atsiriboti nuo puikybės, pabėgti nuo blogų dalykų, bet reikia stengtis ir pavyks. Svarbiausia nebijoti būti savimi, išsiskirti iš pilkos minios, pakelti galvą, atsiplėšti nuo žemės ir skristi, kaip žuvėdra Džonatanas Livingstonas.  

                      Aktorė jaunimui pasiūlė kasdien rašyti dienoraštį arba tiesiog dienos nutikimus, išgyvenimus, jausmus surašyti į popieriaus lapą. Rašymas padeda susigaudyti savo jausmuose, pažinti save, o galbūt kada nors visa ta rašliava pavirs įdomia knyga, kaip nutiko jai pačiai.
                      ,,Nepasiduokite rutinai, turėkite drąsos pakilti virš pilkos kasdienybės, nenustokite ieškoti, siekti tobulumo, kad ir kas nutiktų, tikėkite savimi ir savo siekiais“ – linkėjo susirunkusiems nuostabi aktorė.
                      Tai jau trečias projekto ,,Nuo knygos iki meno“ renginys, kurį lentvariečiams dovanojo Lentvario miesto biblioteka kartu su LR Kultūros rėmimo fondu, Lentvario seniūnija, Lentvario įmonėmis ,,Rumida“ ir ,,Gijona“.

Komentarai