Svečiuose istorikė Liliana Narkovič



                      Birželio 6 dieną Lentvario miesto bibliotekoje vyko rašytojos, žurnalistės, istorijos mokslų daktarės Lilianos Narkovič knygos ,,Tyszkiewiczowie rodem z Landwarowa“  - ,,Tiškevičiai kilę iš Lentvario“ pristatymas. Popietėje dalyvavo Lentvario miesto bendruomenės atstovai, mokytojai, poetai, žurnalistai. Knygos autorė yra išleidusi 16 knygų. Šiuo metu ji gyvena Vokietijoje. Liliana yra gimusi Vilniuje, studijavo filologiją Vilniaus pedagoginiame universitete, Lenkijoje apgynė daktaro disertaciją, parašiusi monografiją apie istoriką, publicistą, Adomo Mickevičiaus muziejaus Vilniuje įkūrėją, Janą Konradą Obstą. Nuo 1998 metų ji aktyviai dalyvauja tarptautinėse mokslo konferencijose, seminaruose. Istorija pradėjo domėtis dar vaikystėje, močiutės patarimu sužinotus įdomesnius faktus ir įvykius užsirašydavo savo užrašų sąsiuvinyje.

                      Renginio metu Liliana Narkovič išsamiai pristatė savo kūrinį. Autorės knygoje yra aprašytas grafų Tiškevičių gyvenimas, šeimos narių pomėgiai, kaip grafai leido laisvalaikį, kokio etiketo ir papročių laikėsi, ką jie valgė ir gėrė, kaip elgėsi su savo tarnais ir t.t. Suintrigavo faktas, kad labai didelis dėmesys dvare buvo skiriamas žirgams, juos grafas mylėjo vos ne kaip savo šeimos narius. Dar įdomu tai, kad dvare buvo trys stalai: pirmas stalas – grafų, antras – tarnų ir darbininkų, trečias – elgetų. Nei vienas elgetaujantis žmogus užsukęs į dvarą neišeidavo alkanas. Grafai su žmonėmis elgėsi gerai, tačiau visi turėjo griežtai laikytis nustatytų taisyklių, kurioms nusižengus užsitraukdavo grafų nemalonę ir bausmę.  


                      Lentvario gyventojams buvo įdomu klausytis autorės pasakojimo apie tai, koks gyvenimas virė tuo metu, kai šiuose rūmuose gyveno grafas Vladislovas Tiškevičius su žmona Marija ir vaikais, o parke darbavosi darbininkai, arklydėse žvengė žirgai. Knygoje gausu senovinių nuotraukų su parko, rūmų, ūkinių  pastatų vaizdais, aprašyti senųjų Lentvario gyventojų atsiminimai.

                      Tai ne pirma Lilianos Narkovič knyga apie grafus Tiškevičius, ji jau yra parašiusi ir išleidusi dvi knygas apie Trakų Vokės ir Užutrakio dvaruose gyvenusius grafus. Knygose detaliai aprašyta grafų buitis, dvarų architektūra, parkų apsodinimas ir jų priežiūra. Dauguma faktų surinkta iš dar gyvenančių grafų palikuonių ir paprastų žmonių atsiminimų. Liliana Narkovič palaiko ryšius su grafų Tiškevičių giminaičiais, nors jie išsibarstę ir gyvena skirtingose šalyse. Sunkiau buvo surasti jiems tarnavusius, ar juos pažinojusius to meto liudininkus. Autorė su šeima važinėjo po Vilniaus ir Trakų apylinkes, ėjo nuo vieno namo prie kito jų ieškodama. Liliana stebėjosi, kad visur ji buvo sutikta, kaip brangiausias svečias, žmonės vaišino, apnakvindindavo savo namuose ir labai mielai dalinosi savo prisiminimais, rodė nuotraukas ir išsaugotus iki šių dienų grafų padovanotus daiktus. 


                      Lilianos Narkovič darbai tarnauja kilniems tikslams: knyga ,,Tiškevičių ordinacija Užutrakyje“ buvo naudojamasi restauruojant Užutrakio rūmus, taip pat autorės dėka palaikomi ryšiai su paskutinio Trakų Vokės dvaro savininko vaikais, kurie labai domisi koplyčios renovacijos darbais. Tikimės, kad ši knyga padės atkreipti dėmesį į apleistą Lentvario dvarą ir pastūmės jo atgimimą.

                       Lentvario bendruomenė džiaugiasi, kad yra žmonių, kurie rūpinasi mūsų miesto istorija, padeda mums giliau pažinti savo kraštą, išsaugoti atmintį apie svarbius miesto įvykius. Dėkojame ir lentvarietei Dianai Jacevič už dalyvavimą ir puikų muzikinį foną. 

Komentarai