Projektas ,,25 žingsniai" Lentvario bibliotekoje

Gruodžio 3 d. Lentvario miesto bibliotekoje pristatytas VŠĮ „Kino kontora“ ir „Studio Nominum“ dokumentinio kino projektas „25 žingsniai“ (skirtas Baltijos kelio 25 - mečiui). Pagrindinis projekto tikslas – pristatyti mažesnių miestelių gyventojams lietuvišką dokumentiką ir jos pasiekimus. 

 1992-aisiais Arūnas Matelis įkūrė vieną pirmųjų nepriklausomų kino studijų Lietuvoje ,,Studio Nominum”, kurioje prodiusavo daugiau nei 30 kūrybinės dokumentikos filmų. Studijoje sukurti filmai buvo atrinkti dalyvauti keliolikoje tarptautinių kino festivalių, pelnė per 20 tarptautinių apdovanojimų ir buvo parodyti dešimtyje Europos bei Azijos televizijų.

Studio Nominum taip pat organizuoja kino renginius, edukacinius projektus, laboratorijas ir festivalius, filmų sklaidą pasaulyje, kuria internetinius projektus. Šiais metais minint Baltijos kelio 25 metų sukaktį, buvo inicijuotas kino projektas „25 žingsniai“, kuris įvairiuose Lietuvos miestuose pristato Arūno Matelio ir Audriaus Stonio filmus. Beje autoriai bendradarbiauja taip pat 25-erius metus. Audrius Stonys ir Arūnas Matelis yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, vieni žymiausių Lietuvos dokumentinio kino kūrėjai, pelnę ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp kurių - Europos kino akademijos apdovanojimą už geriausią dokumentinį metų filmą Audriaus Stonio darbui „Neregių žemė" ir Amerikos režisierių gildijos apdovanojimą Arūno Matelio filmui „Prieš parskrendant į Žemę".

Lentvario bibliotekoje projektą pristatė studijos Nominum projektų koordinatorius Maksim Ivanov, kuris pats svajoja tapti režisieriumi. Maksim domisi kino teorija, jo straipsniai ir vertimai buvo spausdinti ,,Kine”, ,,Šiaurės Atėnuose”, ,,Literatūroje ir mene”, ,,Naujoje Romuvoje”, taip pat publikuoti Bernardinai.lt, Kamanė.lt, Kultūrpolis.lt tinklalapiuose, skambėję LRT Radijo laidose. Maksim pristatė tris filmus: ,,Baltijos kelias”, „Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos“ ir „Prieš parskrendant į žemę“, taip pat išskirtinę medžiagą iš Europos kino akademijos apdovanojimų ir  Amerikos režisierių gildijos apdovanojimų. Renginio dalyviai pasinėrė į nepaprastą bendrumo ir draugiškumo jausmą Baltijos kelyje, skrido lyg aitvarai virš gimtojo krašto, virš rūku užklotų laukų, bažnyčių stogų, senamiesčio gatvių, marių, kopų ir pilių, žavėdamiesi Lietuvos grožiu.

 Tačiau daugiausiai emocijų ir jausmų pareikalavo Arūno Matelio dokumentinis filmas „Prieš parskrendant į žemę”. Žiūrovai patys pasijuto tarytum būdami ligoninėje, jie ne tik žiūrėjo, bet ir mąstė, jautė, braukė ašaras. Šiame filme režisierius iškelia klausimą – ar žmonės moka vertinti gyvenimą, tik tada, kai gali jo netekti? Ar gyvenimas yra vertybė? Ir pagaliau, ar mes mokame gyventi? Tai klausimai, į kuriuos atsakyti galime tik patys sau.

 Lentvariečiai susipažino su aukšto meninio lygio dokumentika. Tikimės, kad jauni žmonės apsilankę renginyje, išėjo iš jo truputį pasikeitę, truputį geresni, supratingesni ir kitaip vertinantys gyvenimą, kuris yra mums duotas vieną kartą.

Komentarai