Kurkime geresnį internetą kartu

            Šiuolaikinė visuomenė neįsivaizduoja savo gyvenimo be interneto, tiek suaugę, tiek vaikai didžiąją dienos dalį praleidžia prie kompiuterio. Internetas mums tapo neatsiejama gyvenimo dalimi. Čia mes dirbame, bendraujame, mokomės, perkame, ilsimės, randame draugų, keliaujame, semiamės patirties, patiriame daug gerų, malonių įspūdžių, bet ar visada tik gerų? Iš žiniasklaidos, radijo ir televizijos laidų, bei aplinkinių sužinome, kad virtualioje erdvėje vis dažniau tyko pavojai - virtualūs nusikaltėliai, įsilaužėliai ar šiaip piktai pajuokauti nusiteikę asmenys. Nežinantys, kaip elgtis internete, gali pakliūti į jų pinkles ir skaudžiai nukentėti tiek materialiai, tiek fiziškai ir morališkai. Stengiantis apsaugoti vartotojus  ir kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu nuo 1999 m. visose ES šalyse vykdoma Europos Komisijos informacinės visuomenės direktorato programa - ,,Saugesnis internetas“.  Šiais metais Saugesnio interneto diena Lietuvoje minima jau 12 – ąjį kartą, jos šūkis ,,Kurkime geresnį internetą kartu!”. Bibliotekos, mokyklos visą savaitę kviečia vaikus ir suaugusius į renginius, kurių metu skaitomos paskaitos, transliuojami mokomieji filmukai, vyksta forumai, diskusijos, viktorinos apie saugų elgesį internete.

 
             Lentvario miesto biblioteka taip pat yra neabejinga savo skaitytojų, o ypač vaikų, saugumui internete. Vasario 10 d. sudalyvauti viktorinoje ,,Ar esi saugus internete?“ buvo pakviesti Motiejaus Šimelionio gimnazijos 7 klasės moksleiviai. Tai pats sudėtingiausias ir lengviausiai pažeidžiamas vaikų amžius, kada pagrindiniu užsiėmimu laisvalaikio metu tampa naršymas internete: draugų paieška, susirašinėjimas, lankymasis įvairiose svetainėse, žaidimai ir t.t.

        Moksleiviams buvo pristatytas filmukų ciklas apie netinkamą elgesį internete: priklausomybę nuo interneto, elektronines patyčias, virtualias pažintis, vaikų privatumą internete. Moksleiviai žiūrėjo susidomėję, nes rodytos problemos aktualios jų amžiaus vaikams, o filmukų herojai - jų bendraamžiai. Filmuke ,,Elektroninės patyčios ir kaip jas sustabdyti“ vaikai pasakoja apie naujokę, kuri patyrė klasės draugių patyčias elektroninėje erdvėje. Jame aptariamos patyčių formos, būdai ir patariama kaip elgtis pakliūvus į tokią situaciją. Taigi, nebūkime abejingi vieni kitiems,  žinokime - patyčias galima sustabdyti tik bendromis pastangomis. 


Daugiausia komentarų sulaukė filmukas ,,Žvaigždė“, kuriame rodoma paauglė mėgstanti talpinti savo nuotraukas internetinėje erdvėje. Dalintis nuotraukomis jaunimas labai mėgsta, tačiau prieš įdedant savo nuotrauką, reikia gerai pagalvoti ar ji nėra provokuojanti, nepadoraus turinio, ar nežemina tavo paties orumo. Ne mažiau įdomi ir pamokanti  buvo viktorina, kurioje vaikai dalyvavo su dideliu azartu. Moksleiviai pasidalino į dvi komandas - ,,Mėlynųjų“ ir ,, Raudonųjų“. Kapitonai pasipuošė svetainės www.draugiskasinternetas.lt marškinėliais. Klausimai buvo įvairūs: kokia Lietuvos svetainė informuoja, kaip saugiai naudotis internetu, kaip susikurti gerą slaptažodį, kokios yra kenkėjiškos programos ir kaip nuo jų apsisaugoti, kokius duomenis apie save galima skelbti internete, kokias nuotraukas talpinti svetainėse, ar saugu susitikinėti su internetiniais draugais ir t.t. Vaikai mielai atsakinėjo į klausimus, išsakė savo nuomonę, stengėsi būti pirmi. Viktorina moksleiviams suteikė daug naujos naudingos informacijos ir padėjo prisiminti žinotus, bet gal kiek primirštus dalykus. Laimėjo ,,Raudonųjų“ komanda, kuri surinko 27 taškus, ,,Mėlynųjų“ komanda atsiliko tik keliais taškais. Visi dalyviai buvo apdovanoti prizais, kilimėliais kompiuterio pelytėms su patarimais ,,Internete būk atsargus“ ir apyrankėmis. 
            Visada prisiminkime, kad bendraudami internete būsime saugūs, jei patys elgsimės saugiai. Bet jeigu nutiks taip, kad internete sulauksite netinkamo elgesio, skambinkite į vaikų liniją numeriu 116 111 ir jūs sulauksite pagalbos.

Komentarai