Didysis margutis Lentvaryje

Į Vaikų Velykėlių šventę Lentvario miesto bibliotekoje rinkosi vaikai, paskatinti „Naisių vasara“ skelbiamo „Vaikų Velykėlių“ konkurso. Buvo pakviesti H. Senkevičiaus gimnazijos trečiokai su mokytoja Irena Rudzis.


Su Vaikų Velykėlėmis vaikus pasveikino Velykų Zuikis ir Velykė. Vyko įdomūs pokalbiai apie svarbiausią pavasario šventę Velykas. Buvo prisiminta, kokia tai šventė, kaip ji buvo švenčiama senais laikais, kokių senovinių papročių būdavo laikomasi, kokie buvo velykiniai simboliai. Aptarta ir kaip mūsų protėviai kiaušinius dažė, kokius augalus naudojo. Pasirodo, kad vaikai žinojo daug senovinių apeigų ir tradicijų. Juos sudomino margučių spalvų reikšmė. Todėl velykų kiškis paaiškino, kad juoda spalva simbolizuoja Žemę motiną, raudona – šilumą, šviesą, žalia – pavasario augmeniją, javų daigus, geltona bei rusva – pribrendusius javus.


Svarbiausias renginio momentas buvo „Didysis margutis“, kurį puošė vaikai. Visą praėjusią savaitę maži ir dideli bibliotekos lankytojai spalvino ir karpė paruoštus kiaušinių trafaretus. Iš visų pasiruoštų karpinių buvo sudėtas didžiulis, 2 metrų aukščio kiaušinis-Velykų margutis, kuris gavosi labai simpatiškas, linksmas ir spalvingas.


Kokia šventė be linksmybių? Velykų zuikis ir Velykė pakvietė vaikus pažaisti smagių lietuvių liaudies žaidimų. Žaidėjai pasidalino į  dvi komandas: Kiškių ir Velykės. Vaikams reikėjo atlikti daug užduočių: greitai pernešti margutį iš vienos vietos į kitą ir ne paprastai paėmus į rankas, o padėjus ant šaukšto, sukti margučius, kad kuo ilgiau nesustotų, užrištomis akimis kiaušinius paimti iš vieno krepšelio ir nunešti į kitą bei kt.




Azartas buvo didelis, kiekviena komanda stengėsi laimėti. Geriausiai sekėsi Velykės komandai. Prizus už dalyvavimą gavo visi vaikučiai. 

Tradicinė šventė yra džiaugsmas ir pamokėle vaikams, nes vaikai sužino naujų tradicijų, žaidimų, papročių. Mes visi žinome, kad tradicijas reikia puoselėti, jas būtina perduoti iš kartos į kartą, tad tai ir stengiamės daryti.


Komentarai