Vytauto Talačkos kūrybos skaitymai



15-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Lentvaryje prasidėjo kraštiečio Vytauto Talačkos kūrybos skaitymais.


Vytautas Talačka Maskvoje įgijęs ekonomisto specialybę, visą gyvenimą dirbo atsakinguose darbuose, užėmė rimtus postus, buvo išrinktas pirmuoju Lentvario seniūnu. Išėjęs į užtarnautą poilsį, daugiau laiko galėjo skirti savo pomėgiams. Vienas iš jų – kūryba. Rašytojas priklauso Trakų rajono literatų brolijai ,,Aukuras“. Rašyti pradėjo vaikystėje, pačių pirmų eilėraščių neišsaugojo. ,,Jie man pasirodė per daug lėkšti ir prasti, todėl surinkau visus ir sudeginau“. Pirmąjį eilėraščių rinkinį ,,Tėviškės ilgesys“ išleido 2007 m. Vėliau jis buvo papildytas naujais eilėraščiais ir perleistas. Ši knyga autoriui labai brangi, nes į ją įdėjo visą savo širdį. Vytauto Talačkos eilėraščiai buvo spausdinami Trakų rajono literatų almanache ,,Trakuvos literatų kūryba“ ir Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos almanache „Vingis“.


 Paskutiniu metu autorius pamėgo rašyti prozą, daugiausia rašo apie gamtą, gyvūnus, gal dėl to, kad kažkada buvo užkietėjęs medžiotojas. Paskutinis Vytauto laimikis buvo stirna, prie kurios priėjęs, pamatė gailiai žiūrinčias atmerktas akis. Po šio įvykio daugiau šautuvo į rankas nebepaėmė. Kur kas maloniau stebėti gamtoje vykstantį gyvenimą ir jį aprašyti. ,,Apysakas patinka rašyti, nes viskas savaime liejasi, rašai tikrus nutikimus iš savo ar pažįstamų gyvenimo“, - sako Vytautas. Kartu su anūke Dagne yra parašęs pasakėles apie naująjį anūkėlės draugą balioną Pilopilą ir jo nuotykius. Šios apysakos ir pasakaitės publikuojamos knygoje ,,Laiškai iš Afganistano“, išleistoje 2012 m. Šią knygą Vytautas Talačka skiria sūnėnui Gintarui Talačkai praėjusiam karo Afganistane mėsmalę ir žuvusiam Lietuvoje. Knygoje sudėti kario laiškai, eilės, nuotrupos iš dienoraščio ir artimųjų pasakojimai.
Renginyje dalyvavę Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos vienuoliktokai turėjo nemažai klausimų mūsų kraštiečiui. Paprašytas pristatyti savo kūrybą, literatas pasirinko šiuos eilėraščius: ,,Seimūnai“, ,,Dukrai Linai“, ,,Anūkėms“. Taip pat buvo skaitomos eilės ‚,Pavasario laukimas“ ir ištraukos iš knygos ,,Laiškai iš Afganistano“.


Komentarai