Gyvybės ratas sukasi iš naujo



Lentvario miesto bibliotekoje vyko tradicinis literatų vakaras. Renginyje dalyvavo ir savo kūrybą skaitė Trakų krašto literatų brolijos „Aukuras“ nariai. Jaukią vakaro nuotaiką kūrė autorinių dainų atlikėjas Gintautas Valainis.
                      Renginio metu dalijomės prisiminimais apie mus palikusius literatus ir menininkus. Šių metų pavasarį netekome talentingo fotomenininko, žurnalisto ir rašytojo Alfredo Girdziušo.  Tai buvo nepaprastai veiklus, kūrybingas, nuoširdus, turintis gerą humoro jausmą žmogus, stipri asmenybė, geras vyras, tėvas, draugas, mokytojas ir kolega.

                      Popietėje dalyvavusi literatų brolijos ,,Aukuras“ pirmininkė Teresė Balkutė-Zolotuchinienė pasidalijo savo įspūdžiais apie naująjį, šiuo metu ruošiamą išleisti, jau ketvirtą Trakų krašto literatų kūrybos almanachą, kuriame bus publikuojama 44 autorių kūryba, tarp jų 18 lentvariečių. Ji nuoširdžiai padėkojo visiems prisidėjusiems prie šio „kūdikio“ gimimo. Anot Teresės, tai buvo gana sudėtingas autorių, sudarytojų ir redaktorių komandinis darbas. „Aukurui“ suteikus leidybines teises, nuo 2000 metų išleista 15 knygų, iš jų trys almanachai: „Paparčio žydėjimas“ (2001), „Trakuvos poezija“ (2004) „Trakuvos literatų kūryba“ (2010).


                      Brolijos narė, buvusi bibliotekininkė, žurnalistė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Austra Bundzaitė-Zapolskienė rašo publicistinius straipsnius, noveles, miniatiūras, eilėraščius. Ji pristatė savo naujausią knygą ,,Pasaulis dar margesnis“, pasidalijo patirtimi apie knygos leidybą ir platinimą. 


                      Savo kūrybą skaitė ir Lentvario literatai: V. Talačka, V. Masalskaitė-Čigienė, S. Jezerskienė, J. Miglinas, R. Minkevičienė.
                      Vytautas Talačka pasakojo apie pirmąjį savo eilėraščių rinkinį ,,Tėviškės ilgesys“, kuris vėliau buvo papildytas naujais eilėraščiais ir perleistas. Ši knyga autoriui labai brangi, nes į ją įdėjo visą savo sielą, daugelis eilių skirta žmonai, dukrai, kitiems artimiesiems. Paskutiniu metu autorius pamėgo rašyti prozą, daugiausiai rašo apie gamtą, gyvūnus, supančią aplinką, tikrus nutikimus. Kartu su anūke Dagne yra parašęs pasakėlių.

                      Valerija Masalskaitė-Čigienė taip pat yra išleidusi ne vieną knygelę. Autorė dvidešimt ketverius metus mokytojavo Lentvario vidurinėje mokykloje. Rašo eiles, noveles, atsiminimus, miniatiūras. Išleido eilėraščių rinkinį „Rudenio alėjoj“, eilių ir atsiminimų knygelę „Sutemų aidai“. Publikavo eilėraščius Trakų literatų kūrybos almanache „Trakuvos literatų kūryba“.

                      Literatė Sofija Jezerskienė skaitė ištraukas iš savo kūrybos. Jos poezija buvo publikuojama Trakų rajono laikraštyje „Galvė“, literatų almanachuose „Trakuvos poezija“ ir  „Trakuvos literatų kūryba“. Sofija taip pat papasakojo savo „Eilėraščių“ rinkinėlio atsiradimo istoriją. Tai buvo jos vaikų dovana vedybų jubiliejaus proga.

                      Savo kūrybą pristatė ir poetas Juozas Miglinas. Jis skaitė ištraukas iš naujai ruošiamos knygos. Autoriaus žodžiais ,,jis yra įgavęs priklausomybę nuo knygų, mokslo, technikos, meno ir darbo“. Kurti pradėjo nuo 7 klasės. Kūryboje vyrauja lyrika, satyra, karikatūra, publicistika ir fotografija. Toliau seka almanachai: „Merkio lieptai“, „Trakuvos poezija“, „Trakuvos literatų kūryba“, tarmiškos kūrybos rinkinys „Bundanti versmė“, eilėraščių rinktinė „Mano žemė manimi alsuos“, poema mokiniams „Miglinių šeimynėlė“.

                      Vėliau vyko žaidimas-kūrybinė užduotis, kurios metu visi turėjo sukurti ketureilį prasidedantį eilute „Gyvybės ratas sukasi iš naujo“. Smagu buvo paklausyti, ką sukūrė ne tik literatai, bet ir kiti renginio dalyviai, kurie nenusileido išmone ir kūrybingumu. Šiltai  pabendravę,  pasivaišinę  kava, arbata, saldumynais, pasiklausę  Gintauto Valainio dainų, su gera nuotaika atsisveikinome iki kitų susitikimų.

Komentarai