Svečiuose dailininkė Marija Smirnovaitė



Lentvario miesto bibliotekoje lankėsi dailininkė, knygų iliustratorė Marija Smirnovaitė, kurios iliustruotos knygos yra pelniusios ne vieną apdovanojimą. Knyga ,,Udo ir Dra niekaip nesusikalba“ Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos buvo išrinkta geriausia knyga mažiausiems skaitytojams. Knyga „Karžygiuko istorija“ 2013-aisiais metais tapo Metų knyga vaikams, o lietuvių liaudies pasakų rinktinė „Aukso kirvukas“ buvo apdovanota kaip gražiausiai iliustruota metų knyga.

Dailininkė įdomiai pasakojo apie tai, kaip gimsta iliustracijos. Iš pradžių Marija gerai išanalizuoja, kaip turi atrodyti visi personažai ir kaip jie atrodo iš tikrųjų, gamtoje, o po to imasi piešti. Ji kruopščiai dirba prie kiekvieno knygos puslapio. Stengiasi piešti taip, kad būtų įdomu ir juokinga vaikams.
Renginyje dalyvavę Lentvario lopšelio-darželio ,,Svajonėlė“ auklėtiniai ir ,,Versmės“ gimnazijos 3 kl. mokiniai noriai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kartu su dailininke kūrė iliustracijas Kosto Kubilinsko eilėraščiui ,,Du meškučiai“, džiaugėsi jos betarpišku, dėmesingu bei nuoširdžiu bendravimu. 

Grafika, iliustracijos, suvenyrai, eskizai, atvirukai, logotipai, dizaino projektai, tekstiliniai žaislai, aksesuarai, keramika – daugybė meno sričių, kuriose Marija atranda save. Ji sako, kad dailininkas yra ne ką mažesnis knygos autorius. Nuo jo priklauso, ar knyga bus spalvota ir patraukli vaikams ir jų tėveliams. Yra pavyzdžių, kuomet visiškai paprastą istoriją gali išgelbėti puikios iliustracijos ir kokybiška spauda. Dailininkė labai sėkmingai bendradarbiauja su leidykla ,,Nieko rimto“. Čia ji kuria ne tik iliustracijas knygoms, bet ir dalyvauja knygų apipavidalinimo procese: sugalvoja viršelio dizainą, parenka šriftus antraštėms.

Pirmieji kūrybiniai bandymai prasidėjo su leidyklos ,,Jūsų Flintas“ pasiūlymu iliustruoti seriją knygučių apie Smalsutį. Šios mokomosios knygelės kartoniniais puslapiais skirtos patiems mažiausiems vaikučiams. Vaikystėje Marija labai mėgo skaityti, patiko gražiai iliustruotos knygos. Su malonumu prisimena Stasio Eidrigevičiaus iliustruotas knygas ir Kęstučio Kasparavičiaus iliustruotas liaudies pasakas. Vėliau prasidėjo Žiulio Verno knygų skaitymai, kelionės, indėnai, nuotykiai, lobiai...

Iliustruodama pasakų rinktinę ,,Aukso kirvukas“ dailininkė norėjo, kad ji būtų tarsi dalelė Lietuvos, kad taptų puikiu suvenyru ar dovana kam nors, gyvenančiam tolimame pasaulio krašte. „Atsiverti knygą, o joje – mūsų miškas, mūsų žaluma, paslaptys, rūko drėgmė, samanų ir marių vandens kvapai, maža mūsų krašto dalelė,“ – kalbėjo dailininkė.

Marija taip pat dalyvavo Paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ projekte „Pasakų namučiai“. Daugiau nei dvidešimt kūrybingų žmonių sutiko savanoriškai ir neatlygintinai parašyti bei iliustruoti pasakas, kad padėtų vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms. Buvo išleista knyga ,,Pasakų namučiai“, kurią įsigydami skriame lėšas „Onkologine liga sergančio vaiko šeimos namučių“ statybos pirmiesiems etapams. Marija sukūrė ir viršelį šiai knygai.
Manome, kad renginio tikslas – skatinti vaikų skaitymą, padėti knygelei prisibelsti į vaiko širdį, atrasti vis naujų kelių ir būdų sužadinti susidomėjimą - buvo pasiektas. Už pastangas ir kūrybiškumą visi buvo apdovanoti menininkės stilizuotu autografu.


Komentarai