Elektroninės paslaugos Lentvario bibliotekoje



Lentvario miesto biblioteka nuo 2009 metų pavasario teikia nemokamas interneto paslaugas bei individualiai moko ir konsultuoja bibliotekos lankytojus. Taip pat yra vedami nemokami grupiniai gyventojų kompiuterinio raštingumo ir interneto pradmenų mokymai, kurie turi didelį populiarumą mūsų mieste. Kompiuterinio raštingumo mokymų pažymėjimus jau gavo per 338 gyventojų.


 Kursuose dalyvaujantys gyventojai supažindinami su kompiuterio sandara ir veikimu, mokoma dirbti su Microsoft Office Word programa, tvarkyti nuotraukas, naudotis internetu, surasti reikiamą informaciją, ją apdoroti ir išsaugoti, susikurti elektroninį paštą ir juo naudotis, paruošti ir išsiųsti savo CV, prisijungti prie elektroninės bankininkystės, apmokėti sąskaitas, bendrauti „Skype“ programa. 


                      Lankytojams pageidaujant, interneto prieigą aptarnaujantys bibliotekininkai suteikia kvalifikuotą individualią pagalbą, supažindina su naujausios kompiuterinės technikos teikiamomis galimybėmis. Čia taip pat suteikiama galimybė spausdinti, kopijuoti, skenuoti bei naudotis bevieliu internetu. Viešoji interneto prieiga bibliotekoje teikia ypač daug neformalaus suaugusiųjų ir vaikų švietimo galimybių, čia vyksta virtualios paskaitos ir diskusijos, teikiama pagalba atliekant namų darbus, dalyvaujama Saugaus interneto savaitės renginiuose, mokoma prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų, VMI, Sodros, mokoma užsiregistruoti pas gydytojus, surasti informacijos apie vartotojų teises, apie vietos, nacionalinių arba ES valdžios institucijų veiklą, užpildyti mokesčių deklaraciją, įdėti skelbimą arba ieškotis darbo.


                      Bibliotekoje rengiami ir specialūs užsiėmimai, į kuriuos kviečiami tam tikros srities specialistai. Vyko elektroninės bankininkystės mokymai, kuriuos vedė AB ,,Swedbank" Trakų filialo administratorė Laima Stelnionienė. Vyresnio amžiaus lankytojai buvo mokomi naudotis internetine bankininkyste: sužinoti sąskaitos likutį, kaip sumokėti mokesčius už komunalines paslaugas, kaip saugiai valdyti savo lėšas internetu, neužsukant į banką. Įprastai naudotis interneto banku užtenka kompiuterio su interneto ryšiu ir interneto naršykle, jokių papildomų įrenginių ar programų nereikia. Mūsų miestui šios paslaugos ypač aktualios, panaikinus AB ,,Swedbank" Lentvario filialą.


 Mokymų metu buvo kalbėta apie internetu teikiamas banko paslaugas, apsaugą, grėsmes, kurios kiltų, jei kartais prarastumėte plastikinę banko kodų kortelę arba jūsų pasitikėjimu ar neapdairumu pasinaudotų pašaliniai žmonės. Siekiant to išvengti, svarbu susipažinti ir laikytis pagrindinių saugaus naudojimosi e. bankininkystės paslaugomis taisyklių. 



                      Taip pat specialistė supažindino su nauja  paslauga - elektronine prekyba. Tai jau ganėtinai populiarus ir vis labiau populiarėjantis būdas įsigyti norimas prekes ar paslaugas. Elektroninė prekyba turi daug privalumų - perkant internetu pirkėjas sugaišta mažiau laiko, gali pasirinkti iš kelių tiekėjų bei sutaupyti pinigų, o norimą prekę gauti tiesiai į namus. Ir tai labai patogu mūsų senjorams. ,,Swedbank" darbuotoja susirinkusiems pademonstravo, kaip galima namuose turint internetą ir naudojantis el. bankininkyste peržiūrėti vaistinėse esančius vaistus, palyginti jų kainas, sužinoti apie akcijas ir užsakyti norimą prekę į namus.

                      Lentvario miesto biblioteka ir toliau padės  brandaus  amžiaus gyventojams išmokti ar pagerinti kompiuterinio raštingumo žinias. Čia laukiami ne tik senjorai, bet ir visi norintys nepasiklysti milžiniškos informacijos labirintuose ir žengti koja kojon su pažanga. Laukiame Jūsų bibliotekoje.





Komentarai