Etnologės paskaita Lentvario bibliotekoje


Šaltą rudens popietę Lentvario miesto biblioteka pakvietė į susitikimą su etnologe Nijole Marcinkevičiene. Paskaitos tema ,,Lietuvių kalendorinės šventės, tradicijos, papročiai“ neabejotinai labai įdomi. Šis susitikimas buvo skirtas Etnografinių regionų metams. O paklausyti įdomios paskaitos apie Trakų krašto šventes bei tradicijas susirinko ne tik vietiniai gyventojai, bet ir Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos Ia ir IIIa klasių moksleiviai, lydimi dailės mokytojos Astos Radimonienės.


Susitikimo pradžioje etnologė Nijolė Marcinkevičienė pasakojo apie bendrus visos Lietuvos papročius ir tradicijas. Vėliau kalbėjo tik apie mūsų kraštui būdingas šventes, skaitė vietinių senolių prisiminimus, kaip jie ankščiau švęsdavo Kalėdas, varydavo žiemą iš kiemo per Užgavėnes bei sutikdavo Velykas. Taip pat minėjo, kaip buvo švenčiamos ir kitos šventės: Joninės, Sekminės, Vėlinės, Žolinė. Nijolės Marcinkevičienės teigimu, Lietuvoje priskaičiuojama apie 100 Kūčių patiekalų. Visoje Lietuvoje populiaru kūčiukai, silkė, žuvis, grybų patiekalai, avižinis-spanguolinis kisielius, žirniai ir kviečiai. Kūčios yra mūsų pasididžiavimas, juk niekur kitur jos nėra švenčiamos. Prieš keletą metų buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, jog 84 proc. lietuvių sėda prie tradicinio Kūčių stalo. 


Išgirdome ir apie paprotį neskalbti Kūčių staltiesės iki javų vežimo, nes per ją javus pervežus, apsaugoma nuo pelių. Per Velykas namus irgi puošdavo „Velykų eglutėmis“ – virš stalo aukštyn kojom kabindavo kadagio šaką. Per Verbų sekmadienį pašventintų beržų šakelių nuoviru žmonės gindavosi nuo prakeikimų. Per Sekmines buvo įprasta namus puošti žalumynais, beržų šakelėmis, o kiemo takelius barstydavo geltonu smėliu ir smulkiais žalumynais.  Buvo tikima, kad vėlės Sekminių dieną pareina namo ir gali pasiilsėti beržų šakelėse. Abipus durų buvo statomi du jauni beržiukai, kad namų šeimininkas ir šeimininkė visus metus gražiai tarpusavyje sugyventų.


 Per Užgavėnes mūsų krašte vidurdienį visą kaimą aplėkdavo vaikinas, nešdamas lazdą, prie kurios buvo prikabinta dešra ir silkė, taip paskelbdamas šventės pradžią. Ypač įdomūs pasakojimai apie Vėlines, mūsų krašte tikėta, kad per jas mirusieji grįžta į savo parapijų bažnyčias ir ten galima su jomis susitikti. Susitikimo metu buvo rodomos skaidrės su švenčių, apeigų, valgių nuotraukomis.
Popietė padėjo mums sužinoti daugiau apie mūsų krašto papročius ir tradicijas.


Auksė Podrezaitė
Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos IIIa klasės mokinė

Komentarai