Svečiuose rašytoja Evelina Daciūtė

Lentvario miesto bibliotekoje mažieji lentvariečiai turėjo galimybę susitikti ir pabendrauti su vaikų knygų autore Evelina Daciūte. Čia ji atsakė į vaikų pateiktus klausimus, pasakojo savo knygų atsiradimo istoriją.


                      2014 m. pasirodė jos pirmoji knyga „Meškių istorijos. Lubinų labirintas“, sukurta kartu su iliustratore Rasa Kaper, gyvenančia Olandijoje, o 2015 m. buvo išleistos dar dvi šios serijos knygos ,,Medaus mainai” ir ,,Meškiai eina į mokyklą”, bei knyga ,,Drambliai ėjo į svečius”. Evelina Daciūtė neseniai grįžo į Lietuvą iš Kinijos, kur teko gyventi ketverius metus dėl vyro diplomatinės tarnybos. Ten ir parašė visas keturias knygas vaikams. Evelina baigė žurnalistikos mokslus, dirbo žiniasklaidoje, pramogų versle, telekomunikacijų įmonėse, viešųjų ryšių agentūroje. Be to, rašė eilėraščius ir noveles suaugusiesiems.
 Kinijoje labai daug laiko praleido su vaikais, nebuvo nei senelių, nei draugų, nei giminaičių. „Meškių istorijų" priešistorė ir buvo istorijos, kurias ji pasakojo savo vaikams. Pradėjusi kurti pirmąsias istorijas Evelina pastebėjo, kad jos vaikams turi auklėjamąjį poveikį. Aktyviausia mamos vertintoja ir patarėja – dešimtmetė dukra Agota.
 „Šios knygelės yra apie amžinas vertybes: draugystę, meilę, melą, baimę, apie tai, kas mūsų gyvenime visais laikais buvo, yra ir bus svarbu,” – pasakojo Evelina Daciūtė. Pamačiusi internete Rasos Kaper sukurtus ir nupieštus meškučius, rašytoja suprato, kad jie puikiai tinka jos sugalvotoms istorijoms perteikti. Visi kada nors yra turėję savo meškutį, visi jiems simpatizuoja. Evelinos knygų herojai draugauja, pykstasi, gudrauja, elgiasi gerai ar blogai. Svarbiausia šiose knygelėse, kad vaikai suprastų, jog iš bet kokio poelgio yra išeitis, kuri palengvina gyvenimą. Meškių istorijos padeda vaikams pažinti save ir kitus, įgauti drąsos, sužinoti, ką reiškia dalintis ir draugauti, spręsti savo problemas, suprasti, kad nieko baisaus yra suklysti, nes galiausiai viskas išsisprendžia. 

                      Susitikime dalyvavo leidyklos ,,Tikra knyga” atstovė Daiva Rudytė, kuri pakvietė vaikus sukurti savo istoriją pagal knygos ,,Drambliai ėjo į svečius” iliustracijas, pasakojo, kaip atsiranda knyga.

                      Renginyje dalyvavę Lentvario pradinės mokyklos ir Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijos mokiniai betarpiškai bendravo su knygų autore, pasakojo ir kartu kūrė istorijas apie savo meškučius, kuriuos atsinešė į susitikimą, skaitė ištraukas iš knygų. Rašytoja džiaugiasi galėdama bendrauti su savo mažaisiais skaitytojais, šie susitikimai jai duoda labai daug emocijų ir naujų idėjų.

                      Šis Knygų Kalėdų proga vykęs renginys suteikė mažiesiems lentvariečiams galimybę susipažinti  su naujausia vaikų literatūra bei patraukė jų dėmesį knygai.

Komentarai