Vaiduoklių vakaras bibliotekoje

Penktadienį, spalio 30 dieną Lentvario bibliotekoje siautėjo raganos, vampyrai, zombiai, velniai - apie tris dešimtis vaikų susirinko į vaiduoklišką vakarėlį.

Raganos-bibliotekininkės pasitiko svečius iš Tamsos pasaulio. Velniūkštė Lėja papasakojo Helovino atsiradimo istoriją ir legendą apie mums visiems gerai žinomo šios šventės atributo - išskobto moliūgo, dar vadinamo Džeko žibintu, kilmę. Ši legenda atkeliavo iš Airijos. Anot jos, vienas sukčius, vardu Džekas, apgaule privertė Šėtoną pažadėti jam, kad už savo nuodėmes nepateks į pragarą. Kai Džekas mirė, jam buvo uždrausta įžengti į rojų, todėl jis atvyko prie pragaro vartų ir prašėsi įleidžiamas ten. Tačiau Šėtonas laikėsi duoto pažado ir jo neįleido. Jis pasiuntė Džeką visą amžinybę klaidžioti tamsoje, o kad galėtų pasišviesti kelią, įdavė jam žibintą, padarytą iš išskobto moliūgo. Taip atsirado „Džeko žibintas“.





Helovinas yra viena seniausių švenčių pasaulyje, kilo iš pagonių, kurie šią naktį garbindavo mirusiuosius. O tradicija šią naktį persirengti kilo iš senovės Keltų, kurie tikėjosi, kad naktį atklydę vaiduokliai neatpažins gyvųjų. Dažniausia Helovino kilmės versija – tai Keltų šventė, kuri lapkričio 1-ąją pažymėdavo ir Keltų naujuosius metus, ir dieną, kai buvo tikima, jog mirusiųjų sielos grįždavo aplankyti žemės. Terminas ,,Helovinas“ (,,Halloween“) sutrumpintas iš trijų žodžių: All Hallows Eve (Visų Šventųjų išvakarės).





Visi smagiai praleido laiką žaisdami: šokdami ratu siuntinėjo vienas kitam moliūgą, kartu sekė pasaką apie raganą ir raganių, pasiskirstę komandomis, nardė tamsoje tarp lentynų pasišviesdami žibintuvėliais, ieškodami knygų su paslėptomis dėlionės dalimis. Bandydami išspręsti šį galvosūkį, taip pat turėjo progą susipažinti su bibliotekoje esančiomis dar nematytomis knygomis.

 Trys sėkmingiausiai užduotį įvykdžiusios komandos gavo dovanėles.
Po legendų, pasakų ir žaidimų, nusifotografavę su draugais šalia Helovino dekoracijų, kostiumuoti renginio dalyviai, vaišindamiesi moliūginiu pyragu ir sausainiais, susėdo žiūrėti animacinio filmo apie namą-monstrą.
Lentvario bibliotekos kolektyvas dėkoja atėjusiems. Lauksime jūsų kituose renginiuose!



Komentarai