Istorinės atminties pamoka Lentvario bibliotekoje



Norėdama paminėti Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną, Lentvario miesto biblioteka pakvietė savo skaitytojus į susitikimą su ,,Misija Sibiras‘2015“ dalyviu Aivaru Treikausku.
Aivaras gimė ir užaugo mažame Suvalkijos miestelyje, mokėsi Marijampolės gimnazijoje. Vėliau Kauno technologijos universitete baigė aviacijos inžinerijos studijas. Šuoliai parašiutu, skrydžiai sklandytuvu ir kitos oro pramogos yra didžioji vaikino aistra. Apie tremtį daugiausiai Aivaras sužinojo iš istorijos vadovėlių  ir iš mamos - istorijos mokytojos, kuri bendraudavo su vietiniais tremtiniais grįžusiais iš Sibiro ir užrašinėjo jų prisiminimus. Vaikinas pasakojo, kad jis labai norėjo prisiliesti prie skaudžios Lietuvos istorijos ir pamatyti ją pats, kaip viskas atrodė, išgirsti, kaip Sibiro lietuviai prisimena savo tėvynę ir kas šiuo metu jiems yra Lietuva.
 Projekto idėja gimė 2005 m. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos Asamblėjoje, priėmus rezoliuciją dėl jaunimo patriotiškumo. Taip atsirado Labdaros ir paramos fondas „Jauniems“, kuris pradėjo rengti jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektą „Misija Sibiras“. Nuo projekto vykdymo pradžios, lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė keturiolika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių daugiau nei 100 lietuviškų kapinių.
Kiekvienas norintis dalyvauti projekte užpildo anketą, kuri skelbiama kiekvienų metų balandžio-gegužės mėnesį. Iš užpildytų anketų atrenkama apie 70 žmonių, kurie yra kviečiami į antrąjį atrankos etapą–bandomąjį žygį, vykstantį Lietuvoje. Po žygio, kuriame įveikiama apie 50 km., atrenkama galutinė ekspedicijos dalyvių komanda. Aivaras Treikauskas, praėjęs visus etapus, iš pirmo karto pateko į ekspediciją. Suburta nauja dalyvių komanda vasarą lankosi Sibire, ekspedicija trunka apie dvi savaites. Jos metu jaunimą lydi patyrę ekspedicijų vadovai. Pagrindinis komandos tikslas – sutvarkyti rastas lietuvių kapines, susitikti ir pabendrauti su Sibire likusiais gyventi tautiečiais. 
 „Misija Sibiras“ ekspedicijose dalyvavo ir projekto veiklą palaiko visuomenei gerai žinomi asmenys: atlikėjas, žurnalistas Marijonas Mikutavičius, grupės „G&G Sindikatas“ narys Gabrielius Liaudanskas-Svaras, laidų vedėjai Audrius Bružas ir Neringa Skrudupaitė, žurnalistai Martynas Starkus ir Jaunius Matonis. Šių metų ekspedicijoje dalyvavo roko grupės ,,Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.
Po ekspedicijos į Lietuvą grįžusi projekto komanda pradeda svarbiausią projekto etapą – projekto rezultatų ir veiklų pristatymą visuomenei: vyksta susitikimai, organizuojamos fotografijų parodos, kuriami dokumentiniai filmai.
  Ekspedicija „Misija Sibiras‘2015“ vyko į Tomsko sritį, centrinėje Rusijoje, vakarų SibirePirmą kartą į projektą „Misija Sibiras“ įsitraukė ir jauni žmonės iš Latvijos ir Estijos. Šešiolikos pilietiškų asmenų komanda nuėjo apie 100 kilometrų pėsčiomis, keliavo ekstremaliomis sąlygomis: plaukė upe keleiviams nepritaikytomis priemonėmis, klampojo pelkių takais, „maitino“ uodų spiečius, susidūrė su laukiniais gyvūnais, žygiai buvo sudėtingi, keliai užversti medžiais. Ekspedicijos dalyviai aplankė devynias tremtinių kapavietes, šešias iš jų sutvarkė, pastatė aštuonis paprastus kryžius bei vieną memorialą iš trijų kryžių. Aplankė tris apleistus miestelius, kur trėmimų metu gyveno lietuviai. Aivaras papasakojo apie gyvenvietes, kur šiuo metu belikę vos po vieną gyventoją. Taip pat ekspedicijos dalyviai susitiko su ten vis dar tebegyvenančiais lietuviais. Tomsko srityje iš viso buvo apie 300 lietuvių trėmimo vietų. Viena sutikta senolė dar prisiminė kelis lietuviškus žodžius. Ekspedicijos dalyviai padovanojo jai juodos lietuviškos duonos kepalą, tai buvo labai jautri ir graži akimirka. Vietinis gyventojas, vieno ilgiausių žygių vedlys, prisipažino taip pat turintis lietuviškų šaknų.
                      Projekto „Misija Sibiras‘15“ užduotis puoselėti istorinę atmintį bei tautinį patriotiškumą jaunimo tarpe, didžiuotis savo valstybės protėvių drąsa, saugoti jų atminimą, skatinti kartų dialogą ir tarpusavio supratimą. Dėkojame Aivarui Treikauskui už puikią patriotiškumo pamoką Lentvario jaunimui.

Komentarai

  1. Sveiki, ar ieškote skolų konsolidavimo paskolos, paskolų be užstato, paskolų verslui, hipotekos paskolos, paskolos automobiliui, paskolos studentams, asmeninės paskolos, rizikos kapitalo ir kt! Esu privatus skolintojas, suteikiu paskolas įmonėms ir asmenims su mažomis ir pagrįstomis 2% palūkanų normomis. El. paštu: christywalton355@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą