Kūryba suteikia gyvenimo džiaugsmą



Lentvario miesto bibliotekoje eksponuojami Olgos Narkevič nutapyti paveikslai: auksu pasipuošę beržai keliantys galvas į mėlyną dangų, keliukas kviečiantis grybautojus į miško glūdumą, ąžuolas galiūnas plačiai išplėtęs šakas, baltais žiedais apsipylusi laukinė obelis ir daug kitų.



                      Olga Narkevič gimė mažame kaimelyje netoli Vitebsko, kuris garsėja kaip Baltarusijos kultūrinis centras. Ten užaugo, baigė mokslus, įgijo siuvėjos specialybę, ištekėjo. 1978 metais su vyru atvažiavo į Lietuvą ir apsigyveno Lentvario mieste. Įsikurti buvo nelengva, pradžioje nuomavosi butą, įsidarbino ,,Kaitros“ gamykloje, vėliau gavo kambarėlį bendrabutyje. Po sunkaus trijų metų darbo gamykloje, susirado darbą pagal specialybę - viršutinių drabužių siuvėja. Vėliau paklausius bendradarbių patarimo, Vilniuje įgijo sukirpėjos kvalifikaciją. Olga visą gyvenimą skubėjo, daug dirbo, svajojo turėti savo namus, nebuvo laiko sustoti ir pakelti akis į dangų. Dabar turi didelius, jaukiai įkurtus namus, suaugusius vaikus, sūnų ir dukrą, kurie jau sukūrę savo šeimas. Tačiau Olgai vis dar kažko trūksta gyvenime. Sulaukus penkiasdešimties, aplinkybės taip susiklostė, kad reikėjo atsisakyti siuvėjos darbo. Atsirado daugiau laisvo laiko, namuose likdavo viena, nes vyras dirbo tolimųjų reisų vairuotoju. Įveikusi klastingą ligą, Olga į gyvenimą pradėjo žiūrėti kitaip, džiaugėsi kiekviena akimirka, grožėjosi jo dovanojamomis spalvomis. Tada ir nusprendė paimti teptuką  ir pabandyti užfiksuoti, sustabdyti gamtos dovanojamą žavesį, juo pasidalinti su kitais. 





Pirmieji penki gamtos peizažai tapyti akvarele. Vėliau išbandė tapymo ant drobės aliejiniais dažais techniką, prie kurios ir pasiliko. Šiuo metu Lentvario miesto bibliotekoje eksponuojami darbai tik maža jos kūrybos dalelė. Namuose svetainės sienas puošia Baltijos jūros, tėviškės, gėlių, medžių, laukų vaizdai. Olgos mėgstamiausia gėlė – ramunė, medis – beržas, tai atsispindi ir jos darbuose. 


Žmonės, kurie turi daug sugebėjimų, vadinami auksarankiais. Olgos rankose viskas, prie ko ji prisiliečia, tampa meno dirbiniais: medinės lentelės, ant kurių iš akmenukų išdėlioti paveikslėliai, iš sudžiovintų apelsinų, mandarinų ir citrinų žievelių sukomponuoti kvepiantys atvirukai, iš medžiagos skiaučių pagamintos įvairiaspalvės sagės, iš džinsų gabaliukų susiūtas katinas. Virtuvėje puikuojasi pinigų medis padarytas iš skirtingų šalių monetų, kurias iš kelionių parsivežė vyras. Ir dar daug visokių smulkių darbelių, žaisliukų, skirtų namų interjerui pagyvinti, pagamintų iš siūlų galiukų, odos atraižų, senų pedkelnių, dėžučių, viso to, kas šiaip keliauja į šiukšledėžę. Jau aštuoneri metai kaip Olga atsidavusi malonumui kurti. Kūryba jos gyvenimą įprasmina, padaro gražiu ir laimingu. 





                      Neseniai geriausiu Olgos draugu tapo kompiuteris, kuriuo naudotis ji išmoko baigusi kompiuterinio raštingumo mokymus Lentvario bibliotekoje. Jo pagalba klausosi mėgstamos muzikos, žiūri laidas, kurios moko teisingai ir sveikai gyventi, bendrauja skype‘u su savo vaikais. Ji žavisi šiuolaikinės psichologės Luizos Hej knyga ,,Mūsų vidinė stiprybė“, kuri jai padeda įveikti gyvenimo sunkumus. Šiuo metu Olga vadovaujasi nuostata ,,Šiandien yra laimingiausia mano gyvenimo diena“, kuria vadovautis pataria ir kitiems.




Komentarai