Mes už geresnį internetą


Šiandien internetas žmogaus gyvenime atlieka svarbų vaidmenį, jo platybėmis naudojamės  laisvalaikio praleidimui, norėdami praplėsti žinių akiratį, mokslo ir darbo reikmėms. Interneto vartotojai neišeidami iš namų gali susirasti draugų, bendrauti, mokytis, tvarkyti finansinius reikalus, užsisakyti reikiamas prekes, dalyvauti įvairiuose forumuose, žaisti ir t.t.


Taigi internetas – geras draugas, tačiau jis gali tapti ir pikčiausiu priešu, jei nežinosime, kaip teisingai elgtis naudojantis jo paslaugomis. Svarbu nepamiršti, kad internetu gali pasinaudoti žmonės turintys blogų kėslų, tokių kaip apgavystė, smurtas, patyčios, vagystė. Lietuvoje jau 13 kartą minima Saugesnio interneto diena ir savaitė. Šių metų Saugesnio interneto savaitės šūkis ,,Aš už geresnį internetą!”, jis kviečia atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete; skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis jo technologijomis; suteikti visuomenei galimybę anonimiškai pranešti apie neteisėtą ar žalingą interneto turinį bei teikti pagalbą vaikams, susidūrusiems su patyčiomis internete, seksualiniu viliojimu, žalingu turiniu ir kita nemalonia ar bauginančia patirtimi naudojantis interneto technologijomis. Lietuvos bibliotekos aktyviai dalyvauja saugesnio interneto akcijose, nes šiandien internetas - viena iš populiariausių ir didžiausią paklausą turinti paslauga teikiama bibliotekoje.

Vasario 10 dieną į edukacinį užsiėmimą ,,Draugiškas internetas“ Lentvario bibliotekoje buvo pakviesti Lentvario ,,Versmės“ gimnazijos 6-7 klasių moksleiviai ir mokytojai. Popietės metu dalyviai  peržiūrėjo projekto ,,Bibliotekos pažangai“ sukurtus mokomuosius filmus saugesnio interneto tema ir sudalyvavo viktorinoje ,,Draugiškas internetas“. Peržiūrai buvo atrinkti penki filmukai, kurių turinys atskleidė aktualiausias problemas, su kuriomis susiduria jaunimas naudodamasis internetu. Filmukai ,,Virtualios pažintys“ ir ,,Elektroninės patyčios“ pasakojo, ką daryti ir kokių veiksmų imtis, jei bendraudamas internete sulauki grasinimų sumušti, pasinaudoti tavimi, iš tavęs tyčiojamasi, skelbiami tave žeminantys vaizdai ar komentarai. 

Trečiame filme ,,Facebook man devyniolika, o iš tikrųjų – aštuoneri“ atkreiptas dėmesys, kad tikrasis amžius Facebook naudotojų dažnai sumeluotas,  bendraudamas su internetiniu draugu negali žinoti, kas jis iš tikrųjų, todėl svarbu elgtis atsargiai. Apie vaikų privatumo apsaugą informavo ketvirtas filmukas ,,Vaikų privatumas internete“, o filmukas ,,Žvaigždė“ mokė, ką reikia apgalvoti norint patalpinti savo nuotrauką internetinėje erdvėje. Kiekvienas filmukas buvo aptartas, moksleiviai išsakė savo nuomonę, mąstė kaip jie pasielgtų būdami vienoje ar kitoje panašioje situacijoje. Atsakydami į viktorinos ,,Draugiškas internetas“ klausimus, dalyviai turėjo progą pasitikrinti žinias, įgytas edukacinio užsiėmimo metu. Patys aktyviausi ir daugiausia teisingų atsakymų surinkę vaikai buvo apdovanoti prizais.


Visada prisiminkime, kad bendraudami internete būsime saugūs, jei patys elgsimės saugiai. Bet jeigu nutiks taip, kad internete sulauksite netinkamo elgesio, skambinkite į vaikų liniją numeriu 116 111 ir jūs sulauksite pagalbos.

Komentarai

  1. Sveiki, ar ieškote skolų konsolidavimo paskolos, paskolų be užstato, paskolų verslui, hipotekos paskolos, paskolos automobiliui, paskolos studentams, asmeninės paskolos, rizikos kapitalo ir kt! Esu privatus skolintojas, suteikiu paskolas įmonėms ir asmenims su mažomis ir pagrįstomis 2% palūkanų normomis. El. paštu: christywalton355@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą