Bibliotekoje piešėme fraktalus



Moterų klubo ,,Harmonijos namai“ įkūrėja ir vadovė Svetlana Šatevičienė pristatė fraktalų piešimo metodą Lentvario miesto bibliotekoje kovo 9 d. vykusiame užsiėmime. Tai labai paprasta piešimo technika, paremta spontanišku linijų kūrimu ir spalvinimu. Fraktalų piešimas nėra vien menas, tai - gilus darbas su savimi, prilygstantis meditacijai. Piešdami atveriame savo individualų ir nepakartojamą menini suvokimą, galime pažvelgti į giliausias mūsų pasąmonės gelmes, paveikti savo aplinką, jausmus, sveikatą, net išpildyti norą.


                      Užsiėmimo metu Svetlana Šatevičienė pasakojo apie spalvų ir muzikos poveikį žmogaus savijautai ir nuotaikai, pristatė fraktalinio piešimo metodo sąvoką, istoriją, naudojimo aspektus, įžymių žmonių mintis. Vėliau relaksacinei muzikai skambant renginio dalyviai mokėsi fraktalų piešimo technikos. Svetlana paaiškino, kad nupieštas fraktalas atspindi žmogaus sielos bei kūno būseną. Kiekvienam renginio dalyviui papasakojo, ką reiškia jo nupiešto fraktalo forma ir spalvos, davė naudingų patarimų ateičiai. Daugelis nupieštų fraktalų gavosi labai gražūs, magiški ir jaudinantys.



                      Terminas „fraktalas“ kilęs iš lotyniško žodžio ,,fractus“, reiškiančio „sudužęs, suskilęs, sudarytas iš dalių“. Fraktalų piešimo metodą, kaip kelią į  savęs pažinimą, 1990-ųjų metų pradžioje atrado ir tyrinėjo rusų mokslininkai T. Polujachtova ir A. Komovas. Pagrindinis fraktalų piešimo tikslas  – piešiant užmerktomis akimis susijungti su savo pasąmone ir ištraukti iš jos informaciją apie savo emocines, psichologines problemas iš praeities, dabarties ir net ateities tam, kad jas galima būtų įvardinti, pripažinti, ir, svarbiausia – savarankiškai spręsti ir koreguoti. 


                      Svetlana Šatevičienė baigė pedagogikos ir psichologijos studijas Klaipėdos universitete ir įgijo ikimokyklinio amžiaus vaikų pedagogo kvalifikaciją. Trakų meno mokykloje baigė fortepijono klasę. Turi 24 metų pedagoginio darbo patirtį, dirbo muzikos mokytoja, vaikų sporto klubo trenere, darželio auklėtoja. Šiuo metu dirba Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje neformaliojo ugdymo pedagogu, yra  neformaliojo švietimo programos ,,Muzikos ir dailės terapija“ iniciatorė ir vadovė. Fraktalinio piešimo metodu susidomėjo prieš ketverius metus, pradėjo gilintis ir mokytis šio metodo. Taip pat praktikuoja japonų gydymo metodą Reiki. Dvasinės vertybės yra labai svarbios Svetlanos gyvenime, šis šiltas, skleidžiantis gerą nuotaiką žmogus mielai dalinasi savo žiniomis ir patirtimi su kitais.


                      Užsiėmimas padėjo visiems atsipalaiduoti, pažvelgti į savo vidų, skatino bendravimą ir kūrybiškumą. Norint išmokti piešti fraktalus, nereikia ypatingų sugebėjimų, tuo gali užsiimti bet kokio amžiaus žmogus. Jei turite noro, piešimo popieriaus, juodą rašiklį ir spalvotų pieštukų, galite kibti į darbą. Tai puikus būdas ištraukti į dienos šviesą įvairias mūsų psichologines problemas, kompleksus, nepasitikėjimo savimi ar nesėkmių priežastis ir pradėti su jomis dirbti, o galbūt net atrasti savyje talentų, apie kuriuos nei nenumanėte.

Komentarai