Vaikų Velykėlės Lentvario bibliotekoje



Didžiosioms pavasario šventėms praėjus, Lentvario pradinės mokyklos trečiokai pasinaudojo proga jas šiek tiek pratęsti: balandžio ketvirtosios rytą, pirmadienį po Atvelykio, jie susirinko į miesto biblioteką. 

                      Vaikų Velykėlių renginyje jie sužinojo apie pavasario švenčių tradicijas. Pasirodo, kad kone visi vaikai savo šeimose margučius tebemargina tradiciniais būdais – vaško raštais, svogūnų lukštais, per šventes lanko giminaičius. Daugeliui buvo negirdėta kiek primiršta apeiga – lalavimas, kuomet triukšmaujant ir dainuojant einama apie laukus ir žmonių namus, tikintis taip paskatinti gamtos budimą ir gerą derlių. Žinoma, neapsieita be žaidimų, tarp jų – vienas tradiciškiausių ir vaikų mėgstamiausių Velykų užsiėmimų – margučių ridenimas. Kiekvienas stengėsi nuridenti savąjį kuo toliau, tad vyko tikros varžybos, ne mažesnės už šuoliuojančių zuikių estafetę.

 Mokiniai primargino ne tik tikrų, bet ir popierinių kiaušinių, kuriuose pasireikšti vaikiškai fantazijai dar lengviau: jų buvo įvairiausių, nuo tradiciškai raštais ir gėlėmis puoštų iki primenančių moderniojo meno kūrinius. Juos visus sudėjome į Didįjį pavasarišką margutį.

Šiuo renginiu Lentvario biblioteka prisidėjo prie projekto „Naisių vasara“ organizuojamo „Vaikų Velykėlių“ konkurso, kurio metu Didieji margučiai buvo kuriami visos Lietuvos bendruomenėse. Organizatorių dėka kiekvienam dalyviui įteikėme ir po dovanėlę: specialiai konkursui išleistą CD „Garny, Garny, pasuk ratą!”: vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų - konkurso “Tramtatulis” 2013 ir 2015 m. dainų rinkinį. Šventės mecenatas ir globėjas Ramūnas Karbauskis.

                      Dėkojame visiems pradinukams, su kuriais buvo smagu kurti šventę. Lauksime jūsų sugrįžtant.

Komentarai