Romantiška literatų popietė



Kiekvieną pavasarį Lentvario miesto biblioteka sukviečia poezijos ir literatūros mylėtojus į tradicinį literatų vakarą. Šiais metais mus aplankė žinomas poetas, Jono Aisčio premijos laureatas Jonas Endrijaitis. Jis pristatė savo naują, jau 10-ąją eilėraščių knygą „Meilės subrandinti“. Tai pirmoji poeto rinktinė meilės tema, sudaryta iš gražiausių, skaitytojų pamėgtų ir naujų eilėraščių. Knygos „Meilės subrandinti“ viršelyje – dailininkės Medos Norbutaitės paveikslas „Mėlynos valties prisiminimas“, jos kūrinius poetas pasirinko ir kitoms knygos iliustracijoms („Karalienė“, „Žvynai“, „Saulės zuikučiai“, „Barboros šachmatų žaidimas“).

                      Jonas Endrijaitis kilęs iš Smalininkų, dabar gyvena Vilniuje, dirba neformaliojo ugdymo srityje. Jis yra pedagogas, žurnalistas, Vilniaus vaikų ir jaunimo klubo „Kregždutė“ vadovas. Anksčiau mokytojavo, teko dirbti Visagine, Kaišiadoryse. Poetas yra išleidęs vieną publicistikos knygą ir devynias - poezijos, tarp kurių yra keletas leidinių, skirtų vaikams. Išleido ir kompaktinių plokštelių, kuriose eilėraščiai apie meilę virto dainomis. Renginyje svečias ne tik skaitė eiles, bet ir dainavo akompanuodamas gitara. Pasak autoriaus, taip tiesiog lengviau ir įdomiau žmonėms pristatyti savo kūrybą. Poetas labai daug savo eilių skiria moterims. Eilėraščius: „Tiltas“, „Paskutinis traukinys“, „Vėjų rožė“, „Angelo kregždutė“, „Paskutinė rudens šventė“, „Vilkiška meilė“ ir kitus jis paskyrė renginyje dalyvavusioms moterims. Menininkas dalijosi savo prisiminimais, pasakojo apie sutiktus ir pažįstamus žinomus žmones, savo mokytojus ir įkvepėjus. Tai Sigitas Geda, Justinas Marcinkevičius, Kazys Saja, Rimantas Šavelis. Pabaigai Jonas Endrijaitis visiems susirinkusiems linkėjo, kad gyvenime būtų daugiau šviesos nei tamsos. „Kol yra meilė – mes būsim“, – sakė knygos autorius.

                      Renginyje taip pat savo kūrinius pristatė susirinkę Trakų rajono literatų brolijos ,,Aukuras“ nariai. Jie savo išmoningumu ir eilių skambumu nė kiek nenusileido svečiui. Eilės laisvai liejosi iš Teresės Balkutės - Zolotuchinienės, Austros Bundzaitės – Zapolskienės, Vytauto Januškevičiaus, Valerijos Čigienės, Vytauto Talačkos, Kazio Petravičiaus, Rūtos Minkevičienės lūpų - apie meilę, gyvenimą, mirtį, egzistenciją. Juozas Miglinas skaitė savo paties iliustruotą satyrinę poemą.


                      Visus, norinčius susipažinti su Jono Endrijaičio kūryba, kviečiame apsilankyti Lentvario miesto bibliotekoje, kur rasite ne tik šią poeto knygą, bet galėsite susipažinti ir su kitų mūsų miesto ir rajono literatų kūryba.


Komentarai