Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Lentvaryje



Šiaurės šalių bibliotekų savaitė yra Šiaurės šalių asociacijų ,,Norden“  kuruojamas projektas.  Tradicinė šiaurietiška šviesos ir knygos šventė Lietuvoje rengiama dvidešimtą kartą. Bibliotekų savaitės renginiai primena mums senąją pasakojimų tradiciją, suteikia progos vaikams susipažinti su Šiaurės šalių literatūros perlais. 

                      Projekto pagrindinė idėja - populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą, skatinti savišvietą, organizuojant kultūros renginius bibliotekose pasiūlyta bendra tema. Šių metų tema - Ateitis Šiaurės šalyse, tad šis motyvas atsispindi visuose garsinio skaitymo tekstuose. Šiaurės Šalių bibliotekų savaitei plakatą sukūrė suomių iliustratorius Ville Tietaivanen. Plakate vaizduojamas smėlio laikrodis simbolizuoja dabartines grėsmes klimatui, o apatinė dalis - iliuzija į šviesią ateitį. Vandens paviršiuje plūduriuoja knygų valtis. Tai simbolis to, kad mes, dalindamiesi žiniomis, išmintimi ir fantazija dar galime išgelbėti civilizacijos ateitį.

                      Lentvario biblioteka tradiciškai dalyvauja Šiaurės Šalių bibliotekų savaitėje. Lapkričio 15 d.  vyko renginys vaikams - Stian Hole knygos ,,Garmano vasara" garsinis skaitymas ir kūrybinės dirbtuvės ,,Kosminis objektas“. Renginyje dalyvavo Lentvario pradinės mokyklos 4c klasės mokiniai su mokytoja. Vaikai skaitė knygos ištraukas, vėliau vyko knygos aptarimas. Jie pasidalijo įspūdžiais ne tik apie knygos herojų Garmaną, berniuką, kuris bijojo eiti į mokyklą, bet ir apie jo tetules Borghildą ir Augustą. Mokiniai įvardijo dar vieną nagrinėjamą knygos aspektą - žmogaus gimimas ir senatvė. Vaikystėje, kai dantys iškrenta, jie ir vėl atauga, o žiloje senatvėje žmonės netenka visų dantų.



                       Baigę diskusijas nukeliavome kartu į ateitį sukūrę ,,Kosminį objektą“. Pasitelkę vaizduotę drauge sukonstravome ateities viziją - raketą. Ją gaminome iš kartoninių dėžių ir blizgančios folijos.     Renginį vainikavo ,,Kosminio objekto“ foto sesija. Vaikams patiko įlipus į raketą nusifotografuoti ir įamžinti popietės akimirkas. 

Lapkričio 17 d. bibliotekoje vyko literatūrinė popietė „Ateities vizijos“ skirta jaunimui ir suaugusiems. Renginyje dalyvavo Lentvario Motiejaus Šimelionio ir Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazijų mokiniai ir mokytojai. Jaunimas buvo supažindintas su įžymiu suomių iliustratoriumi Ville Tietäväinen ir jo kūryba. 




Taip pat turėjo progą susipažinti su suomių rašytoja Emmi Itäranta ir jos pirmuoju romanu „Vandens skonis“. Romane  pasakojama apie tai, kaip didžiulė gamtos katastrofa ir grobuoniški naftos karai nuniokoja ištisas didžiules teritorijas Žemėje. Visus gamtos išteklius kontroliuoja karinės struktūros. Didžiausia grėsmė yra katastrofiškai senkantys gėlo vandens ištekliai. Po garsinio ištraukos skaitymo sekė pamąstymai apie knygoje nagrinėtas temas ir laiško „Į ateitį“ kūrybinis rašymas. Jaunimas mielai sutiko parašyti laiškus sau, kaip jie įsivaizduoja save ir aplinką ateityje. Laiškai buvo sudėti į dėžutę, užantspauduoti ir palikti saugoti bibliotekoje su sąlyga, kad dėžutė bus atidaryta po 10 metų.
                      Lentvario biblioteka kviečia visus jaukiai įsitaisyti savo namuose ir tamsiais lapkričio vakarais susipažinti su Šiaurės šalių knygų lobiais.




Komentarai