Vaikų Velykėlės - 2017

Jau kelinti metai iš eilės mokyklose, darželiuose, bibliotekose iškart po Velykų vyksta Ramūno Karbauskio organizuojama akcija-šventė ,,Vaikų Velykėlės“. Vaikai kviečiami gaminti Didijį margutį, jį puošti įvairiausiomis dekoracijomis, prisimenant senąsias tradicijas ir papročius, žaisti linksmus žaidimus. Konkurso metu išrenkamas gražiausias margutis.


                      Balandžio 20 dieną į Lentvario biblioteką į ,,Vaikų Velykėles“ rinkosi Henriko Senkevičiaus gimnazijos ketvirtokai su mokytoja Jolanta Šoc. Bibliotekininkė Violeta Pupelienė susirinkusiems papasakojo apie Velykų ir Atvelykio švenčių tradicijas, papročius, margučių marginimo įvairovę. Vaikams buvo priminta kokiais raštais ir spalvomis seniau Lietuvoje dažydavo margučius, ką reiškia kiekviena spalva pagal prasmę, kokių papročių reikia laikytis didžiąją savaitę, kad sektųsi visus metus ir kaip švęsti pačią Velykų šventę. Kai kurie ketvirtokai nedaug žinojo apie Atvelykio arba Vaikų Velykėlių šventę.


 Bibliotekininkė papasakojo apie įvairiausius žaidimus skirtus šiai dienai - tai  margučių ridenimas, rungtys dėl gražiausio ar stipriausio margučio, taip pat žaidimai kieme, supimasis sūpynėse, draugų ir giminių lankymas. Su vaikais bandėme įminti mįsles apie kiaušinį.


                      Susėdę prie stalo ketvirtokai ėmėsi marginti iš popieriaus iškirptų margučių, paukštelių, pavasarinių lapelių. Ant paruošto Didžiojo margučio visi išmarginti darbeliai buvo prikabinti prie natūralios medžio šakos. Didžiojo margučio pačiame smaigalyje puikavosi skaisčiai geltona saulutė iš susukto popieriaus,  ant šakelių sutūpė margi paukšteliai, tarp jų surikiavome spalvotus margučius. Užbaigę darbą vaikai fotografavosi prie savo darbelio. Likusį laiką mokiniai žaidė žaidimus su margučiais - rideno, bandė kas ilgiau išsuks savo margutį.

                      Atsisveikinant bibliotekininkė įteikė vaikams mielų suvenyrų.


Komentarai