Laima Lavaste linksmai apie suomius ir lietuvius

Lentvario miesto bibliotekos kvietimu į susitikimą su lentvariečiais atvyko dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistė, rašytoja, knygų autorė Laima Lavaste, kuri garsėja rezonansiniais straipsniais ir neretai aštriais pasisakymais. Savo straipsniuose ji dažnai narplioja sudėtingus žmonių likimus, rašo humoro persunktas knygas. Žurnalistė yra apdovanota „Auksine kurpaite“, o žurnalas „Stilius“ ją paskelbė Metų moterimi (2012 m.). Šis titulas jai buvo suteiktas už tiesos paieškas ir drąsą nuolat plaukti prieš srovę.
Susitikimas su autore buvo skirtas Šiaurės šalių bibliotekų savaitei. Šiais metais Suomija mini 100-ąsias nepriklausomybės metines, tad šia proga Šiaurės šalių bibliotekų savaitė išskirtinį dėmesį skiria būtent suomių literatūrai ir kultūrai. Laima Lavaste 15 metų pragyveno šioje šalyje ir bandė perprasti ją bei jos žmones. Galiausiai, parašė knygą „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“, kuri ir buvo pristatyta lentvariečiams. O kad būtų galimybė palyginti dvi kultūras, autorė pristatė ir kitą savo knygą – „Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“.
Susitikimo metu klausytojai turėjo progą prisiminti arba sužinoti apie ypatingą Suomijos geografinę, politinę padėtį, gamtos ypatumus, o taip pat iš pirmų lūpų išgirsti apie suomių temperamentą, pomėgius, tradicijas. Daug buvo kalbama apie suomių jaunimą, jo galimybes, sąlygas mokytis, studijuoti ir dirbti. Pasakojimas apie suomių paauglių bei jaunimo savarankiškumą pribloškė ir patį jaunimą, ir suaugusiuosius, kadangi tarp mūsų ir šiaurietiškų tradicijų, pasirodo, yra nemažai įdomių skirtumų. Laima Lavaste taip pat aptarė suomių vaikų ir tėvų bendravimą, jų požiūrį į užsieniečius ir užsieniečių į suomius. Viešnia mielai atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, kurie domėjosi galimybėmis studijuoti Suomijoje, ar sudėtinga išmokti suomių kalbą, net galimybėmis gauti Suomijos pilietybę.
Pristatydama antrąją knygą žurnalistė džiugino lankytojus humoristiniu pasakojimu apie lietuvių ypatumus ir gyvenimo būdą, papasakojo keletą šmaikščių anekdotų, kuriais sužavėjo jaunimą, perskaitė kelias ištraukas iš savo knygų. Susitikimo metu autorė sukūrė šiltą ir draugišką atmosferą, susirinkusieji liko patenkinti linksmu ir turiningu bendravimu bei galimybe gauti Laimos Lavaste autografą, kuri savo gerbėjams linkėjo įveikti kuo daugiau iššūkių gyvenime.






Komentarai