Šiaurės šalių bibliotekų savaitė

Š.m. lapkričio 13-19 dienomis vyko dvidešimt pirmoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Šiaurės šalių bibliotekų savaitė tūkstančiams vaikų ir suaugusiųjų nuo pat Grenlandijos iki Baltarusijos - tai istorijų klausymasis jaukioje žvakių šviesoje, tai nauja literatūra iš Šiaurės, tai įvairios parodos, susitikimai ir kiti renginiai su Šiaurės šalimis susijusiomis temomis.
Kasmet daugiau kaip 2000 mokyklų ir bibliotekų sutartą dieną tą pačią valandą vyksta Šiaurės šalių knygų skaitymai. Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome. Tokia yra du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja. Jau dvidešimtą kartą šioje skaitymo šventėje dalyvauja ir Lietuvos bibliotekos, mokyklos, dienos centrai, vaikų darželiai.
Šių metų tema - Šiaurės salos. Šiaurės šalyse yra nesuskaičiuojama gausybė salų, nuo pačių mažiausių iš vandens kyšančių kauburėlių, uolėtų šcherų ir salelių iki didžiausios pasaulyje salos Grenlandijos. Yra salų-valstybių, pavyzdžiui, Islandija, Danija. Alandų salos, Grenlandija ir Farerai - savarankiškos salos kitų valstybių sudėtyje. Salos tūkstančiais išsidėsčiusios palei Švedijos, Norvegijos ir Suomijos krantus. Todėl nieko keista, kad salos yra populiarus motyvas Šiaurės šalių dailėje, folklore, literatūroje. Apsuptos jūrų jos su savo gyventojais ir ypatinga gamta kuria savitą mikrokosmosą ir tampa nuostabiu fonu istorijoms, įkvėpusioms tiek daug kūrėjų Šiaurės šalyse. Salų gyventojai dažnai vadinami ypatingai stipriais, ištvermingais ir savarankiškais - tai nedidelės visuomenės, atsparios atšiauriems jūrininiams vėjams.
Visos šių metų skaitymams siūlomos knygos siejamos su tema „Šiaurės salos“. Kiekviena jų savaip perkelia mus į literatūrinę salą. M. Kuno (Mauri Kunnas) „Lobių saloje“ knygos personažai keliauja į Kaulų salą ieškoti paslėpto lobio. Knyga parašyta pagal garsią Roberto Luiso Styvensono istoriją apie jūrų piratus. Knygoje apstu pavojingų jūrų piratų, nuotykių troškimo ir azartiškos aukso ir deimantų paieškos. Ten sutinkame vienišą piratą, užsilikusį Kaulų saloje, bet svajojantį grįžti namo ir paskanauti sūrio. Jei tam vargšui sala yra tapusi izoliacijos vieta, kitam sala gali tapti saugia užuovėja. Magiškame M. Turščianinof (Maria Turtschaninoff) romane „Maresė“ nedidelė Menos sala tampa prieglobčiu ir saugiais namais salos gyventojoms. Ulos-Lenos Lundberg (Ulla-Lena Lundberg) romane „Ledas“ pasakojama apie jauną pastoriaus šeimą, atvykstančią į Alandų salas. Susitikimai su vietos gyventojais ir atšiauria gamta atspindi ypatingą salų atmosferą ir atskleidžia saliečių gyvenimo būdą. Šiemet minimos ir Suomijos 100-osios nepriklausomybės metinės, tad šia proga išskirtinis dėmesys skiriamas suomių literatūrai. Visi skaitymams siūlomi tekstai yra iš suomių autorių knygų.
Šiaurės šalių bibliotekų savaitę rengia Asociacijų Norden Sąjunga, finansuoja Šiaurės ministrų taryba.
Lentvario miesto biblioteka kvietė į šiuos renginius:
Lapkričio 14 d., antradienis:
M. Kunno knygos „Lobių sala“ teatralizuotas ištraukos skaitymas ir žaidimas „Surask lobį" bibliotekoje
Lapkričio 16 d., ketvirtadienis:
Žurnalistės Laimos Lavaste knygų „Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“ bei „Linksma knyga apie suomius ir Suomiją“ pristatymas.

Komentarai